Datorskärmguiden 2024 | Allt du behöver veta

Det ska vara lätt att göra rätt
Allt du behöver veta om bildskärmar

Att välja skärm är inte alltid så lätt, och därför har vi skapat den här guiden som förhoppningsvis hjälper dig att ta ett bättre beslut när det är dags att köpa ny bildskärm.

Guiden är uppdelad efter vanliga funderingar när det gäller datorskärmar för företag:

  • Storlek (tum) & bildkvot
  • Upplösning 
  • Paneltyp
  • Miljömärkning & energiförbrukning 
  • Ergonomiska skärmar
  • Smarta funktioner: Inbyggda hubbar, USB-C
  • Olika kategorier av desktopskärmar
  • FAQ. Vanliga frågor om datorskärmar

Storlek. Varför är storleken, och bredden viktig?

För många är storleken det man först navigerar efter och det är tydligt att det blir allt vanligare med stora skärmar. För 10 år sedan var det ganska ovanligt med en 30-tums skärm på skrivbordet, men idag väljer många att hellre ha en stor skärm i stället för två små.Även widescreen-skärmar och ultra wide är vanligare i dag, och en faktor som mäts är bildkvoten, vilket är förhållandet mellan höjden och bredden på skärmen. Måtten 21:9 (ultra wide) och 16:9 är vanliga mått, men även super ultra wide (34:9) börjar bli vanligt förekommande. Den första parametern beskriver bredden och den andra höjden. Det finns också skärmar som har bildformatet 16:10, och dessa är relativt sett högre.Många väljer widescreen eller ultra wide för att kunna jobba mer effektivt och för att kunna hantera flera processer och program samtidigt. Har man en widescreen-skärm arbetar huvudet i sidled, medan man vid en skärm som är hög och inte lika bred, kommer att arbeta mer upp och ned med huvudet vilket kan öka belastningen på nacken.De vanligaste storlekarna på företagsskärmar idag är 34, 27 och 24 tum, där trenden går mot de större modellerna, och en del tillverkare erbjuder skärmar upp till 49.9 tum som fler och fler vill ha. Tidigare har stora skärmar varit dyra men i takt med att utbudet och produktionen ökar så har priserna sjunkit. Idag kan man få prisvärda skärmar på 34 tum med utmärkta egenskaper för en rimlig peng.

Upplösning. Vilken upplösning bör man ha?

Upplösning är en viktig fråga för många, exempelvis de som jobbar med bildbehandling, design och liknande. Jobbar man i Excel eller andra program där färg och form inte är avgörande så är en upplösning på 2160p x 3840p vanlig. Många vill ha så bra upplösning som möjligt, men det ökar också kravet på prestanda och oftast pris.

Fakta

Upplösning beskriver hur många bildpunkter som finns i skärmen. Väljer man hög upplösning får man också högre pixeltäthet i skärmen. Bildskärmsupplösningar brukar benämnas som [Bredden x Höjden] ex. 1920 bildpunkter på bredden och 1080 bildpunkter i höjden.

Exempel på vanliga mått:

1920 x 1080p (Full HD)
2560 x 1440p (QHD)
3440 x 1440p
5120 x 1440p
3840 x 1600p
3840 x 2160p (4k)

Paneltyp. Vad betyder de olika paneltyperna?

Panelerna är fundamentet och ytan i en bildskärm. De vanligaste paneltyperna är IPS- (PLS), VA- och TN-paneler. De har lite olika kompetenser, fördelar och nackdelar, och för en del uppgifter kan paneltypen vara direkt affärskritisk.

Jobbar man mycket med grafik, som designer eller fotograf, är ofta en IPS-panel att föredra. De har överlägset bäst färgåtergivning och betraktningsvinklar jämfört med de andra två paneltyperna. Vill man däremot ha en allround-skärm så är en VA-panel det bästa alternativet. Den har både snabbhet och bra färgåtergivning. TN-paneler är vanliga inom gaming, och har generellt sett något sämre färgåtergivning men har i stället väldigt snabba uppdateringsfrekvenser och responstider. För de allra flesta är dock paneltypen inte den avgörande faktorn.

IPS-panel (kallas ibland även PLS (AH-IPS, H-IPS, S-IPS, AHVA))
- Generellt bäst färgåtergivning & betraktningsvinklar
- Generellt sämre uppdateringsfrekvens & responstid

Passar för de som ställer höga krav på färgåtergivning och exakthet i bildkvalitet, exempelvis designyrken, bildredigering, foto, vård, röntgen etcetera. Även vanligare för kontorsanställda som arbetar med Office, affärssystem, webb och annat.

VA-panel
- Generellt bra färgåtergivning, kontrast och svärta
- Generellt sämre uppdateringsfrekvens & responstid

Passar bra för enklare bildbehandling, video, och kontorsarbete som Office, affärssystem, webb mm.

TN-Panel
- Generellt sämre färgåtergivning & betraktningsvinklar
- Generellt bäst uppdateringsfrekvenser & responstid

Passar för uppgifter som inte ställer höga krav på färg och betraktningsvinklar, men som vinner på snabba uppdateringar och responstider. En bra arbetsskärm för vanligt kontorsarbete.

Miljö. Energiförbrukning och andra miljöaspekter.

Fler och fler ställer allt högre krav på att datorskärmen ska ha godkända miljömärkningar och att den ska vara energieffektiv. De vanligaste certifieringarna för bildskärmar är Energy Star och TCO certified.

TCO certified
 En internationell certifiering som erhålls av skärmar som är mer hållbara i produktionen, socialt och miljömässigt. Det som granskas är cirkulär produktion, skadliga ämnen, hur tillverkningen sker socialt samt hur miljömässigt skärmarna produceras. Alla krav måste vara uppfyllda för certifieringen. TCO-certified

Energy Star
Beteckning som framhåller energieffektiviteten i skärmarna. Elanvändandet är en viktig faktor för många företag, och skärmar med Energy Star-beteckning har bättre energieffektivitet än andra. Energy Star

Ergonomiska skärmar. Hur ska man tänka för att hitta en ergonomisk bildskärm?

Vad som är bra ergonomi för var och en varierar såklart, men att kunna justera höjden, vrida och vinkla skärmen är viktigt för att sitta bra. Justeringsmöjligheterna för en bildskärm beskrivs ofta med benämningar som swivel, tilt, höjdreglage, pivot etcetera.

  • Tilt, betyder att skärmen kan vinklas framåt eller bakåt
  • Höj och sänkbar, är som det låter möjligheten att höja och sänka skärmen
  • Swivel, är justeringen i sidled, alltså att vrida skärmen mot sig eller från sig
  • Pivot, är möjligheten att vrida skärmen för att se bildytan liggande eller stående

Rygg, nacke & ögon

För att undvika belastning på nacke och rygg är det viktigt att justera skärmen i höjdled och att sitta med ansiktet rakt framför skärmen med ögonen i höjd med skärmen. Att ha rätt höjd och avstånd till skärmen i relation till ögonen är också viktigt för att undvika överansträngning.

Curved-skärmar

Många tillverkare jobbar med att förbättra upplevelsen för användarna, och därför finns numer flera välvda, curved, bildskärmar. Det finns olika mått på hur dessa förhåller sig. Många tillverkare har välvda skärmar inom desktopsegmentet eftersom det ger förbättrad upplevelse för den enskilde användaren. Man sitter relativt nära skärmen och behöver inte röra på huvudet och får på så vis en bra upplevelse.

Inom TV-skärmar och större bildskärmar är de välvda skärmarna inte lika vanligt, eftersom det oftast bara är en eller få personer (den/de mitt framför skärmen) som får en bra upplevelse.Det finns också mått på hur välvd, kurvad eller böjd en skärm är, som benämns R. De vanligaste måtten är 1500R, 2000R eller 3000R. Där R beskriver radien på den cirkeln som skärmens böjning hade skapat.

Smarta funktioner. Några exempel.

Fler företag vill ha skärmar med olika egenskaper som underlättar för användaren, och ett exempel kan vara att slippa sladdar vid arbetsplatsen. Därför har många bildskärmar inbyggda USB-hubbar, där man enkelt kan sätta i tangentbordssladdar och annat direkt i skärmen. Ett annat exempel kan vara att enbart behöva en sladd från datorn in i skärmen, och då är den nya standarden USB-C. Med USB-C kan man överföra både ljud, bild, data och i vissa fall även ström. Det gör exempelvis aktivitetsbaserade arbetsplatser mer portabla, då det bara är en sladd in i datorn som krävs för att använda bildskärmen.

Ateas utvalda datorskärmar

Här kan du hitta din nästa datorskärm. Välj bland stora eller små skärmar. Här finns noga utvalda datorskärmar med fokus på ergonomi, produktivitet, portabilitet, kvalitet eller prestation. Välj de datorskärmar som passar er.

 Se Ateas utvalda skärmar