Säkerhet för småföretag — så väljer du antivirus
Små företag, små marginaler och en svajig ekonomi; inte konstigt att många håller hårt i plånboken och laserfokuserar på kassaflöde. Det är lockande att prioritera ner utgifter för sådant som kanske händer, som kostnaden för ett gediget skydd mot virus, phising och it-attacker. ”Jo, säkerheten är såklart jätteviktig. Vi ska ta tag i det där, vi ska bara…”.
Inte helt överraskande är sådana företag lätta och populära offer för hackare. Oavsett om målet är känslig data, affärskritisk information eller en lösensumma så räcker det med en enda oskyddad dator för att helt fel person ska ta sig in i systemet. Det här vet nog de flesta. Men utan djupare kunskaper och en dedikerad it-ansvarig så kan cybersäkerhet uppfattas som ett ganska diffust och svårbegripligt hot. Snart blir hela säkerhetsfrågan företagets gemensamma dåliga samvete att sucka över, istället för att ta fram en konkret handlingsplan.
Men för att kunna välja en bra, prisvärd säkerhetslösning för ett företag — nog måste man vara it-expert? Nej. Det räcker med att fortsätta läsa.
PC eller Mac spelar roll
Först och främst: PC eller Mac? Även om Mac är mindre utsatt än PC så är Apples produkter inte immuna mot cyberhot. Hackare tenderar att fokusera på PC helt enkelt därför att PC-miljöer är så mycket vanligare. Men i takt med att Mac-användarna blir fler ökar också antalet MacOS-fokuserade attacker. De inbyggda säkerhetsfunktioner som finns i Apples datorer är en bra grund, men bör kompletteras för att utgöra tillräckligt skydd. Några säkerhetssviter är bättre lämpade för Mac, andra anses bäst för PC. Så miljön ni arbetar i är alltså första steget i sållningen.
Lätt att installera
En stark rekommendation, oavsett om ni använder Mac eller PC, är att välja något som är enkelt att installera och använda, särskilt om du och dina kollegor inte är så bevandrade inom it-säkerhet eller it överhuvudtaget. Många mindre företag väljer Norton Small Business, som är lätt att komma igång med och ger ett brett skydd mot olika hot som skadlig kod, ransomware och phising. Microsoft Defender, Cisco Secure Endpoint och Fortinet Client är några exempel på programvara som ofta rekommenderas, framför allt för PC-miljö.
Vad får det kosta?
Priset är nästa stora faktor. Men att bara ställa frågan ”vad har vi råd med?” är lite för enkelt. Räkna istället på vad det skulle kosta att förlora tillgången till all er företagsdata. Att verksamheten tvärbromsar och står stilla i en dag eller en vecka. Eller att en dataläcka får kunder att tappa allt förtroende och lämna er. Så en rimligare frågan är kanske: ”Har vi råd att vara utan?”.
Efter denna reality check finns det förstås ändå gränser för vilka summor företaget mäktar med. Och vad man behöver varierar beroende på verksamhet, vilken data man hanterar, vilka kontaktytor som finns utanför företaget (underleverantörer, partners, beställare), antal anställda med mera. Det finns ingen anledning att ha ett alltför avancerat skydd som kanske saktar ner övriga system, är komplicerat att installera och kostar mer än nödvändigt.
Skalbarhet och support
Skalbarhet är en annan viktig aspekt. Se till att välja ett program som kan växa (eller bantas) i takt med ditt företag. Det ska vara enkelt att lägga till licenser för fler enheter och användare när företaget växer.
Sist men inte minst – bra support! Kolla vilken hjälp som finns tillgänglig om det strular: tänk igenom om din verksamhet kräver en snabbfotad och handlingskraftig support, redo att rycka in när som helst.
3 säkra tips
Ha alltid ett välfungerande och uppdaterat antivirusskydd! Annars är risken stor för intrång, bedrägerier och förlust av data och information.
Se till att välja ett skydd som passar in i företagets it-miljö.
Om valet känns övermäktigt och frågorna om konfiguration och funktionalitet alltför svåra: Ta hjälp av Atea eller någon annan it-partner! It-säkerhet och chansningar hör absolut inte ihop.