Stora risker i flermolnsmiljö — här är lösningen
Tidigt 2000-tal: Modernt, märkligt… och kanske lite farligt? Spola fram några år och begreppen molntjänster, molnlösningar, molninfrastruktur och flermolnsmiljöer är alltjämt obegripliga, men framför allt är de vardagsmat. Enligt en rapport från 2022 lagrar vart tredje företag mer än hälften av all sin data hos molntjänster som Azure, AWS och GCP — en andel som förmodligen ökat sedan undersökningen gjordes.
Samtidigt kämpar företagen med att hantera spretiga, komplexa molninfrastrukturer utspridda över olika plattformar. Incidenter och intrång ökar, data läcker, felkonfiguration är ett växande problem och bristen på säkerhetsexpertis är skriande. Det finns ett monumentalt kompetensglapp inom it-säkerhet i allmänhet och molnexpertis i synnerhet. Att vänta på att glappet ska fyllas med nya, vassa säkerhetsexperter är inte ett alternativ: problemen med it-säkerhet måste åtgärdas nu, helst igår. Allt fler företag inser hur komplexa dessa flermolnmiljöer är, med tre-fyra olika säkerhetsplattformar, och att alla aspekter inte rimligtvis kan överblickas och hanteras av en medelliten it-avdelning.
Eftersom komplexitet är en så stor del av molnproblemet så är väl lösningen egentligen självklar: Förenkla! Men hur? Jo, med en integrerad tredjepartslösning som omfattar alla plattformar och ändå är lätt att hantera. Då minskar risken radikalt för felkonfigurationer, läckt eller förlorad data, driftstörningar och andra orsaker till sömnlöshet hos mången it-chef.
Smidig lösning för moln- och hybridmiljöer
Som programledare i public service tjänst brukar säga: Det finns naturligtvis många likvärdiga alternativ — men ett bra exempel är Microsoft Defender for Cloud. Det är en integrerad säkerhetslösning som upptäcker och stoppar avancerade hot i molnkonfigurationer och över olika moln- och hybridmiljöer, identifierar sårbarheter i realtid och ger insikter som gör det möjligt att kontinuerligt utveckla och förbättra en verksamhets it-säkerhet. Ett integrerat skydd över flera molnplattformar är i ärlighetens namn inte unikt för Microsoft Defender for Cloud; det finns flera andra säkerhetslösningar för att skydda hybrid- och multicloud-miljöer. Vilken som är bäst beror på just ditt företags specifika behov, vilken it-infrastruktur som används och hur pass omfångsrik budget ni har att röra er med. Men för många av de oräkneliga organisationer som redan använder Microsofts produkter och tjänster så är Defender for Cloud en smidig lösning, eftersom det bäddar för enklare implementering och integration med Azure, Office 365, Microsoft 365 med flera.
Men måste man ha en så himla avancerad (och dyr) lösning?
Även om det kan vara lockande att skära ner på kostnader för it-säkerhet, så blir konsekvenserna av ett dåligt eller otillräckligt skydd ofta betydligt dyrare. Det handlar inte enbart om priset för att återställa infrastruktur och förlorad data efter en it-attack; många angrepp leder dessutom till sargade kundrelationer, förbrukat förtroende och svidande publicitet. Rätt verktyg och strategi må vara en stor budgetpost. Men den borde framför allt ses som en investering för att skydda företagets verksamhet, data och kundrelationer.
Det måste sägas: alla företag och verksamheter, oavsett storlek eller bransch, är tvungna att tänka it-säkerhet. Även mindre aktörer som inte använder molntjänster, inte hanterar personuppgifter eller känslig, affärskritisk information — eller som är så små att de helt enkelt inte har råd med (den ganska saftiga) kostnaden. Men alla måste inte ha en så pass avancerad lösning som Microsoft Defender for Cloud.
Vi måste prata om NIS2
Det finns alltså säkerhetslösningar som identifierar hot och förebygger attacker med hjälp av maskininlärning och AI, som skyddar affärskritisk data, som i realtid upptäcker och stoppar avancerade hot i molnkonfigurationer och över olika moln- och hybridmiljöer, identifierar sårbarheter med robust kryptering och åtkomstkontroller över hela molnmiljön — och som om detta inte vore nog: samma lösningar hjälper ditt företag att följa regler och uppfylla lagstadgade krav! Vi pratar naturligtvis om NIS2, EU-direktivet som gett upphov till en del oro. Precis som allt annat med epitetet ”EU-direktiv” är reglerna snåriga och som gjorda för att feltolkas, medan de dryga böter som hotar den som missköter sig är desto tydligare. Men med automatiserad efterlevnadsrapportering, kontinuerlig övervakning och incidenthantering lägger sig Defender for Cloud som en sval hand över it-avdelningens kollektiva svettiga panna.
En DevSecOps-lösning (Development Security Operations) som förenar säkerhetshantering på kodnivå i miljöer med flera moln och flera pipelines
En CSPM-lösning (Cloud Security Posture Management) som innehåller åtgärder som du kan vidta för att förhindra överträdelser
En molnbaserad arbetsbelastningsskyddsplattform (CWPP) med specifika skydd för servrar, containrar, lagring, databaser och andra arbetsbelastningar