Hoppa till huvudinnehåll
2024-10-18

Uppmuntra äldre till fysisk aktivitet för bättre livskvalité

Som verksamhetsutvecklare i vård & omsorgs-teamet på Atea hjälper vi kommuner och regioner att digitalisera vården. I vårt uppdrag är mitt primära mål att främja ett friskare och hälsosammare liv för våra äldre samtidigt som vi självklart behöver avlasta de som arbetar inom denna sektor.

Jan Thorell
Jan Thorell
Verksamhetsutvecklare

Jag har tidigare verkat som pedagog i idrott & hälsa samt under många år som ergonom. Därmed har jag haft privilegiet att arbeta med människor i olika åldrar i så väl skola och ute på arbetsplatser med deras arbetsmiljö. Jag under åren sett hur fysisk aktivitet påverkar sömn, kognitiv funktion samt hur det påverkar hur vi mår så väl fysiskt som psykiskt. En grupp som ofta glöms bort är emellertid de äldre i samhället och det är denna målgrupp jag nu verkar för.

Vi har hört det förut, rör dig mer och sitt mindre

Det är vetenskapligt bevisat att om vi är fysiskt aktiva så mår vi bättre, sover bättre och fungerar bättre rent generellt. Detta gäller självklart även våra äldre i samhället. All rörelse räknas, men hur kan vi inspirera den äldre generationen att bli mer aktiva och vad krävs för att göra det möjligt?

Motivation kan såklart vara en sak men vi vet samtidigt att när vi blir äldre försämras balansen och vår muskelmassa minskar. Många kämpar med rädsla för att falla vilket kan hindra dem från att delta i aktiviteter. Många har även fysiska begränsningar som gör det utmanande att hålla sig aktiva. Enligt en studie i Age and Ageing (2020) är rädslan för att just ramla en betydande barriär för många äldre. Det är frustrerande att se hur rädsla för att falla och bli skadad hindrar från att delta i aktiviteter. I kombination av att vårdpersonalen ej hinner med att stötta i dessa aktiviteter får vi en väldigt ohälsosam situation.

3 tips när det kommer till fysisk aktivitet för de äldre

  • Mix av balans, kondition och styrketräning då det minskar risken för fall och skador. Detta då det stärker hjärtat och förbättrar blodcirkulationen, vilket minskar risken för hjärt-och kärlsjukdomar.
  • Sänka ambitionskraven och göra det lustfyllt. Kan vi samtidigt motivera dem att göra det i grupp får vi även in den sociala aspekten.
  • Regelbundenhet. Det skall vara ett naturligt inslag i vardagen och inget man gör då och då. Blir man dessutom bättre på något tenderar det att främja att vilja göra mer av samma sak och vi skapar en positiv vana.

Forskning visar att redan små mängder rörelse kan ha stor betydelse. Promenader är den vanligaste formen av fysisk aktivitet bland äldre, och att skapa promenadgrupper kan både öka rörligheten och främja social interaktion.

En minut om dagen!

Äldre som bor i särskilt boende utgör den sköraste gruppen och karakteriseras av multisjukdom och låg funktionsnivå̊ såväl fysiskt som kognitivt. I en studie med 48 personer, med genomsnittsålder 82 år, mättes fysisk aktivitetsnivå̊ hos sjukhemsboende personer med rörelsemätare. Deltagarna hade enbart cirka 1 minut fysisk aktivitet per dag på måttlig intensitet, respektive cirka 90 minuter på låg intensitet. Detta är alarmerande och något som verkligen gör mig motiverad att fortsätta verka för att de äldre skall få mer hjälp. Att frigöra mer tid för personalen kan vara en sak som kan bidra till ett mer aktivt liv för de äldre som jag ser det. Evidensen har stärkts speciellt för att det minskar fallrisk och fallskador, där multikomponent fysisk aktivitet framhålls och rekommenderas minst två gånger i veckan. Dessutom kan det hjälpa till att motverka isolering och ensamhet, något som många äldre upplever.

Genom att använda välfärdsteknologiska lösningar så som t.ex. trygghetssensorer, medicinrobotar och olika typer av hemmonitorering kan vi avlasta vårdpersonal, så de får mer tid att aktivera och motivera våra äldre att röra på sig. Därför anser jag att det är viktigt att den tiden som frigörs av välfärdstekniken skall komma de gamla till gagn och då t.ex. i form av mer tid för personalen att uppmuntra ett mer aktivt liv. Det är således inte tekniken i sig som är det viktiga utan vad tekniken kan göra för både våra äldre och för personalen inom denna sektor.

Tekniken ersätter därför inte den människliga kontakten utan vi kan låta personalen spendera mer tid till sociala möten och aktiva vanor.

Kom ihåg. ”Det är aldrig för sent att börja träna och det finns ingen övre åldersgräns för träningseffekt.”