”Inkluderande ledare skapar innovativa kulturer”
”Vi är alla ledare med ansvar för att bidra till en innovativ kultur”. Det säger Ishtar Touailat, erfaren entreprenör och prisad ledare som inte är rädd för att sticka ut hakan.
Ålder: 35 år.
Gör: Ledarkonsult och innovationsexpert som stöttar startups, scaleups och storbolag med digital transformation, ledarskap och att utforma kulturer som gynnar innovation, förändring och självledarskap.
Aktuell: Debatterade innovation i eventet Atea Insikt 24 mars 2021. Är en av hjärnorna bakom HumAInity Open Innovation Challenge i samarbete med Accenture. Driver även Futuristas där hon tränar människor i entreprenörskap och självledarskap.
Förebilder: ”Människor jag möter i vardagen. Mannen i närbutiken som alltid möter alla kunder med ett leende, stor vänlighet och omtanke. Eller en kvinna jag mötte på ett sjukhus nyligen som fick alla att slappna av och känna sig trygga.”
Priser och utmärkelser: Global Woman Award (2019), Sveriges mest inflytelserika affärskvinna (2019), Framtidens Kvinnliga Ledare (2018), Framtidens ledare (2018), Sveriges Supertalang (2017), Årets it kvinna (2016), Sweden’s Top Innovation Talent (2015).
För att sikta högre och nå längre behöver vi skaka av oss försiktighetskulturen. Det konstaterar Ishtar Touailat när hon blir intervjuad under eventet Atea Insikt i slutet av mars.
– I Sverige har vi en tradition att individen inte ska sticka ut – och att det är fult att misslyckas. Men för att skapa ett klimat som uppmuntrar innovation måste vi få begå misstag och vi behöver uppmuntra en tillåtande och inkluderande kultur, säger Ishtar Touailat.
Hon tycker också att vi kan bli bättre på att lyssna på, och lyfta fram, människor från alla delar av verksamheten. I synnerhet de vi inte lyssnat på tidigare.
– Att innovera, skapa nytt och utveckla handlar ju om att lösa problem. Och både forskning och erfarenhet visar att vi bäst löser problem med människor som har olika infallsvinklar, synsätt och bakgrund. Oavsett om du jobbar på kundservice, är säljare eller industriexpert så är dina tankar och idéer lika värdefulla.
Står upp för de som inte hörs
Så länge Ishtar Touailat kan minnas har hon känt en vilja, eller snarare ett behov, av att lyfta fram människor vars röster vi hör för sällan. Om det så är nyanlända, ungdomar eller kvinnliga forskare.
– Kolla på de mest kända innovatörerna eller cheferna för innovationsteamen; det är nästan bara vita män mellan trettiofem och femtio. Men de utmaningar som vi ska lösa med våra innovationer, de rör alla ju människor i alla åldrar, med olika etnisk tillhörighet, religion, könstillhörighet, erfarenheter och framför allt behov. Så kan vi inte ha det.
Och visst kan inkludering och mångfald verka skrämmande. Men vinsterna är många och stora.
– Din verksamhet blir bättre på att lösa problem och skapa innovationer, arbetsplatsen blir mer dynamisk och roligare, vilket attraherar fler talanger. Ni kommer också att förstå fler kunder och medborgare, vilket gör att förtroende och lönsamhet ökar.
Tunga erfarenheter
Ishtar har gott om erfarenheter som ger tyngd åt hennes, ibland provokativa, uttalanden. Hon har varit innovationschef på it-jätten TietoEvry, byggt upp innovationskontoret på Stockholms universitet samt grundat och drivit flera startups. Idag anlitas hon främst i rollen som innovationsexpert. Exempelvis är hon en av hjärnorna bakom HumAInity Open Innovation Challenge (med Accenture) som lanserades i slutet av mars.
Skapa rätt förutsättningar
Ett framgångsrikt innovationsarbete börjar med noggranna förberedelser som ibland behöver kompletteras med utbildning. Ishtar Touailat räknar upp vad som krävs:
– Syftet måste vara glasklart, ledningsgruppen behöver vara med på tåget, du behöver välja innovationsstrategi, se till att ha mångfald i teamen, välj arbetssätt – och se till att konkretisera ett tydligt förväntat resultat.
Bli global medborgare. Vi behöver bli bättre på att förstå fler kulturer, värderingar och synsätt för att också förstå logiken i olika branscher. Först då kan vi göra affärer och bygga förtroende.
Asien, Mellanöstern och Afrika är enorma marknader som många vet för lite om. Mitt tips är att du dagligen läser exempelvis: China Daily, Al Jazeera, Reuters, The Guardian och The Economist.
Skaffa dig ett Growth Mindset. Ta ansvar för din utveckling och konkurrenskraft. Läs eller utbilda dig en timme per dag. Själv kollar jag bland annat på Axess TV, där de bryter ned komplexa frågor och gör dem begripliga. ”Från nanoteknik till Nietzsche. Det är jag och en massa pensionärer som kollar”, säger Ishtar och skrattar.
Utveckla ditt självledarskap. Våga vara sårbar och medge när du inte kan eller vet. Kombinera det med tillit och att lyssna på dina medarbetare. Våga be andra om feedback. Hitta sätt att stärka andra i din omgivning, då är du på god väg att även stärka kulturen i din organisation. Du behöver ingen chefstitel för att vara en ledare.
Skrota innovationsteamet
Ett misstag som vissa begår, är att de låter innovationsarbetet drivas av ett team som inte lyssnar på den egna verksamheten.
– Skrota innovationsteamet för att få fart på idéerna. Allt för ofta ser jag team som sitter som en isolerad ö i verksamheten och tror att de ska komma på lösningar på egen hand. Men så funkar det inte, säger Ishtar och förklarar:
– Givetvis ska det vara tydligt vem som leder innovationsarbetet men det behöver vara lika glasklart att alla i organisationen kan och bör arbeta med innovation. Och så krävs det att du samarbeta med människor från olika delar av verksamheten, beroende på vilket problem som ska lösas.
Syftesdrivet ledarskap inspirerar
Ishtar Touailat har fått stor uppmärksamhet för sitt orädda och rättframma sätt att leda. Hon betonar att det är kombinationen av människorna, visionen och kulturen som gör oss innovativa och lönsamma. ”Genomförbarheten ligger alltid i människorna, inte i tekniken.”
Ledare som vill uppmuntra innovation och utveckling behöver vässa framför allt en förmåga: att kommunicera på ett engagerade sätt. Det krävs för att du ska kunna skapa energi kring vision, riktning och mål.
– Jag tror på ett syftesdrivet, autentiskt ledarskap. Då ligger fokus på att få medarbetarna att växa och det får i sin tur verksamheten att växa. Det krävs också att man vågar vara sårbar och kan medge: ”Det här vet jag inte hur vi ska lösa”. Men vår vision är glasklar och jag vet att vi kommer att hitta lösningar tillsammans.
Ishtar Touailat blev chef för första gången när hon var 25 år. Då trodde hon att en ledare behöver veta och kunna allt, annars skulle hon betraktas som svag.
– När jag för första gången skulle säga ”Vet du, jag har ingen aning” var det otroligt läskigt. Idag kan jag göra det och riktigt känna hur medarbetarna blir trygga och växer. De vet att vi delar på ansvaret för att nå våra mål och de känner att jag tror på deras kapacitet och förmågor.
Inkrementell innovation innebär små förändringar som sker gradvis, som att gå från griffeltavla till whiteboard till digital skärm.
Radikal innovation är markant annorlunda än utgångsläget. Innovationen förändrar beteenden och kräver att existerande strukturer rivs ned. Exempel: När du byter affärsmodell och börjar ta betalt för värdet istället för produkten. När vi börjar prenumerera på streamad musik istället för att köpa cd-skivor eller vinylplatta.
Vi behöver förnya oss 6 till 9 gånger
Förändring kan kännas läskigt. Det finns spaningar som pekar på att vi behöver förnya oss sex till nio gånger* under ett yrkesliv för att behålla vår konkurrenskraft. Men att den pågående automatiseringen leder till hög arbetslöshet, det tror Ishtar inte på.
– Jag är trött på debatten om att artificiella intelligenser och robotar kommer ta våra jobb. Vi måste kränga av oss offerkoftan, kavla upp ärmarna och ta eget ansvar för att vidareutbilda oss och göra det som krävs för att förbli attraktiva på arbetsmarknaden. Visst automatiseras många jobb, men det skapas också nya.
Tränar unga i growth mindset
De flesta som lyssnar på Atea Insikt har sannolikt resurser och förmåga att förnya och kompetensutveckla sig. Men det finns människor som behöver stöd och vägledning. Med den bakgrunden startade Ishtar Futuristas, ett program där unga människor tränas i entreprenörskap, Growth Mindset och Self Leadership.
– Att stötta unga, kvinnor och nyanlända har varit viktigt för mig så länge jag kan minnas. Det är också mitt bidrag till att morgondagens innovatörer blir globala medborgare som förstår vitt skilda behov och perspektiv.
*************
Text: Ulrika Nybäck
Foto: Beatrice Graalheim
- Innovationschef på TietoEvry.
- Har grundat och drivit flera framgångsrika startups.
- Grundade och utvecklade innovationskontoret på Stockholms universitet på uppdrag av Näringsdepartementet. Ledde kontoret i fem år. Verksamheten pågår fortfarande (mars, 2021).
- Har utbildat drygt 14 000 entreprenörer och forskare i entreprenörskap.
- Har lett och drivit bootcamps för nyanlända, kvinnor och för barn och ungdomar som vill lära sig teknik och programmering.
- Idag anlitas hon främst som expert inom innovation, ledarskap och digital transformation.