Hoppa till huvudinnehåll
2025-01-21

Tryggheten kommer med kontroll och insikt

Nu, om någon gång, är värdet av att känna sin information och informationens skyddsvärde större än någonsin. Vi lever i en värld som fortsätter att förändrats till det sämre säkerhetsmässigt, krig i vårt närområde, underrättelseoperationer och sabotage med effekter för Sverige och ett ständigt ökande cyberhot.

Olof Eilertsson, Senior It Rättsjurist och Informationssäkerhetskonsult
Olof Eilertsson
Senior it-rättsjurist & Security Architect
Tryggheten kommer med kontroll och insikt
Bilden är AI genererad.

Samtidigt som hotnivåerna ökar, ökar också kraven och behoven av att digitalisera och använda den teknik som står till vårt förfogande, för att möta de krav och behov som samhället har, och ställer på såväl offentlig som privat sektor. Detta gäller inte minst alla tjänster som i stor utsträckning går från att vara ”on prem”, till att kanske bara erbjudas som cloudtjänster, ofta i syfte att erbjuda största möjliga användarnytta och flexibilitet.

Kraven har stor spridning, allt från krav på hur vi som individer själva ska kunna hantera delar av vår interaktion med myndigheter till hur organisationer som NATO ställer krav på hur vi ska kunna möta upp mot de förväntningar som följer på vårt medlemskap, inte bara militärt utan också på civilsamhället.

Bilden blir komplex när vi ser både ökade hot och samtidigt behov av att digitalisera mer, vilket i sig utgör en risk för ökad exponering och nya attackytor.

Det är i detta perspektiv det blir viktigt att bygga våra lösningar, och framför allt skyddet av våra lösningar, på så stark grund som möjligt. Den grunden börjar med insikten och kunskapen om vilken information vi i våra verksamheter hanterar och vilket skyddsvärde varje specifik informationsmängd har.

Handen på hjärtat, med en ”explosion” av AI-teknik och möjligheter inom räckhåll, som vi både vill och kommer behöva använda, blir det än mer uppenbart att vi inte är medvetna om hur vi ska värdera vår information har vi heller ingen möjlighet att tillämpa rätt skydd. Utan rätt skydd får vi en sårbarhet, en sårbarhet som i en allt mer digitaliserad värld kan sträcka sig långt utanför vår egen verksamhet!

Resonemanget om den svagaste länken i kedja blir väldigt påtagligt och visar hur viktigt det är att alla, oavsett verksamhet, skapar förutsättningar för att inte vara den svaga länken.

För de som känner att det finns mer att göra på området i sin egen verksamhet, finns Atea redo att bistå och hjälpa till – tillsammans bygger vi ett säkrare Sverige med stöd av it.

Olof Eilertsson, Senior It Rättsjurist och Informationssäkerhetskonsult
Kontakta gärna mig
Olof Eilertsson, Senior it-rättsjurist & Security Architect
Skicka e-post