Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande 2024-07-12

Atea Sverige ökar orderingången i en utmanande marknad

Ateas Sveriges nettoomsättning landar på 3,1 miljarder kronor, en procentuell minskning med 11,1 procent jämfört med samma period föregående år. Försäljningen av främst hårdvara var fortsatt svag under andra kvartalet vilket negativt påverkade både intäkter och resultat. Resultatet landar på 106,2 miljoner kronor, att jämföra med 152,0 miljoner under andra kvartalet 2023. Så väl orderingång som orderstock vände upp positivt under kvartalet.
Linus Wallin, vd Atea Sverige
Foto: John Resborn

Den övergripande svaga tillväxten ska ses mot en synnerligen stark början på 2023 som påverkades positivt av uppdämda behov och en stor orderstock. Under andra kvartalet minskade intäkterna inom hårdvara med 15 procent, drivet av affärsområdet Hybrid Platforms, specifikt leverans av nätverksprodukter. Orderingången för hårdvara vände dock upp positivt under kvartalet med en tillväxt på sex procent samtidigt som mjukvara och molntjänster gick fortsatt starkt med en tillväxt på sju procent.

– Vi kan givetvis inte vara nöjda med resultatet i andra kvartalet. Däremot är vi nöjda med vår fortsatta offensiv där vi vinner många nya kunders förtroende och kontrakt. Vi ser en positiv utveckling framåt och att andra halvåret blir starkare. Trots resultatet i det andra kvartalet är jag stolt över våra medarbetare som presterat starkt och vi avslutar första halvlek i positiv anda, säger Linus Wallin, vd Atea Sverige.

Säkerhet högsta prio enligt Nordeuropas största CIO-rapport

Under kvartalet lanserades Voister CIO Analytics 2024, Nordeuropas största CIO-rapport med över 1000 respondenter. Årets rapport visar att den ökade hotbilden lett till att det primära fokuset hos svenska it-beslutsfattare fortsatt är säkerhet. Rapporten visar även att säkerhet är it-organisationernas främsta prioritering kommande år.

Trots den explosionsartade utvecklingen inom AI uppger cirka 85 procent av svenska it-beslutsfattare i rapporten att de endast är nybörjare eller utforskare inom AI. Långt färre är faktiska utförare och skapare och en majoritet har långt kvar till full AI-mognad. Rapporten visar även att det finns en distinkt korrelation mellan hög AI-mognad och en positiv inställning till publika molntjänster.

Atea kraftsamlar under it-branschens bästa mötesplatser

Den strategiska mötesplatsen Atea Bootcamp välkomnade i år över 700 it-beslutsfattare från hela landet under temat Resiliens och innovation - nycklar i utmanande tider. Under tre intensiva dagar diskuterades allt från säkerhet, krig, klimathot och AI.

– Att samla majoriteten av svenska it-beslutsfattare på Bootcamp är en ynnest, och det är tydligt att den svenska it-branschen spelar en avgörande roll framåt. Möjligheterna är större än någonsin och den teknologiska utvecklingen går otroligt fort, men samtidigt har hoten mot både Sverige och omvärlden aldrig varit större. Trots minskade it-budgetar på grund av lågkonjunktur måste svenska verksamheter fortsätta investera för framtiden, säger Linus Wallin.

Under hösten fortsätter offensiven för Atea och bolagets partners när man välkomnar över 3 000 it-proffs till Atea IT-arena på 15 orter, från Malmö i söder till Luleå i norr. Årets tema fokuserar på it som kraft för en tryggare framtid och genom att anta nya teknologier och kunskaper kan vi bygga motståndskraft, uthållighet och trygghet.

Fortsatta framgångar inom hållbarhet

Atea prisades under kvartalet för sitt hållbarhetsarbete av både EcoVadis och av TIME och Statista som ett av världens mest hållbara företag. Som ett ytterligare led i Ateas hållbarhetsresa lanserade bolaget under kvartalet sitt nya erbjudande Atea Services for Sustainable Datacenters.

– Vårt nya erbjudande inom hållbara datacenter kommer hjälpa våra kunder att optimera energianvändningen i sina datacenter och samtidigt minska dess miljöpåverkan. Det leder till både minskade kostnader samtidigt som strikta rapporteringskrav uppfylls. Genom att målmedvetet integrera hållbarhet i vårt erbjudande skapar vi långsiktigt värde för våra kunder, säger Linus Wallin.

Resultat Ateakoncernen 

Nettoomsättningen för Ateakoncernen landade på 8,4 miljarder norska kronor. Resultatet (EBIT) blev 243 miljoner norska kronor, en nedgång från 291 miljoner samma period året innan.

Kvartalsrapporten och presentationen
Presskonferensen
Börsmeddelande