Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande 2024-08-30

Atea lanserar AI-drivna maskeringstjänster för offentlig sektor

Atea kommer tillsammans med Lidingö stad, Kungsbacka kommun och Skaraborgs kommunalförbund ta fram en innovativ maskeringstjänst inom ramen för projektet Rätt till insyn. Maskeringstjänsten kommer fundamentalt förändra hur kommuner och offentliga aktörer hanterar allmänna handlingar i linje med Offentlighetsprincipen.
Simon Norman
Simon Norman är innovationsansvarig för Application Engineering på Atea.

Offentlighetsprincipen är en grundläggande princip för Sveriges statsskick. Det innebär bland annat att kommunala verksamheter så långt som möjligt bedrivs i öppna former under insyn av allmänheten och massmedia. Det innebär även för offentliga verksamheter att stora mängder dokument måste granskas och personuppgifter maskeras manuellt*. En arbetsuppgift som både är monoton och tidskrävande.

Maskeringstjänsten från Atea skulle markant kunna minska denna arbetsbörda, enligt det pilotprojekt som genomförts hos Lidingö stad.

– Den nya maskeringstjänsten kommer vara ett stort steg framåt för den offentliga sektorn. Den inte bara effektiviserar arbetet, utan frigör även tid och resurser som kan användas till mer värdeskapande uppgifter som gynnar medborgarna, säger Simon Norman, innovationsansvarig för Application Engineering på Atea.

Maskeringstjänsten bygger på avancerad AI-teknik från IBM, inklusive IBM watsonx, en AI och dataplattform byggd för företag, som hjälper till att säkerställa att både direkta och indirekta personuppgifter identifieras och maskeras automatiskt och säkert.

– Ateas maskeringstjänst är ett konkret exempel på hur svensk offentlig sektor kan dra nytta av den senaste AI-tekniken, säger Per Jacobson, Partner Manager Atea Group på IBM Sverige.

Genom IBM:s unika teknik kommer Atea kunna erbjuda AI-lösningar från sitt helt svenskägda datacenter och därmed hjälpa till att uppfylla de rigorösa krav och det regelverk som ställs på hanteringen av personuppgifter i offentlig sektor.

– Vi är väldigt glada att vi genom vårt avtal med Atea har haft möjlighet att genomföra den första piloten i syfte att ta fram en maskeringstjänst tillsammans som kommer underlätta för både samverkande kommuner och hos övriga offentliga Sverige. Vi ser med spänning fram emot vårt fortsatta samarbete där vi både ska ta fram maskeringstjänsten samt titta på en pilot för insamling av dokument, säger Therese Perner, portföljansvarig Digitalisering Lidingö stad.

*Processen kring begäran om allmän handling är en tidskrävande uppgift som måste hanteras skyndsamt i enlighet med 2 kap. 16 § TF. En del kommuner har därför avsatt resurser som enbart ska hantera den här uppgiften, alternativt att dessa resurser återfinns ute i verksamheten där uppgiften läggs på det redan befintliga arbetet som då inte kan utföras när begäran inkommer. Dessa resurser, som ur ett samhällsekonomiskt perspektiv skulle kunna användas till mer värdeskapande insatser, kommer med hjälp av maskeringstjänstens preliminära resultat kunna spendera mer tid på att skapa verklig nytta.

Simon Norman
Simon Norman Innovation Management Officer
Johan Lennartsson
Johan Lennartson Business Consultant