Namn: Elvis Smajic
Ålder: 31
Befattning: Konsultchef inom drift och support (level 1 och 2) inom Digital Workplace-gruppen på Region Syd.
Min definition av att "lyckas som ledare": "När min stöttning av medarbetarna leder till att de når sina mål.”
Min största insikt som ledare på Atea: ”Hur stor skillnad det gör när vi ställer upp för varandra i vardagen.
Ledarskaps-superkraft jag använder dagligen: ”Tillgängligheten. Det är jätteviktigt för mig. Är det något, bara ring!”
Vad kan jag förvänta mig av ditt ledarskap?
”Jag är mån om hur mina medarbetare har det. Just välmående är en fråga jag brinner extra mycket för. Det behöver helt enkelt finnas en lagom balans mellan arbetsliv och privatliv. Jag tror också att det är viktigt att utmana lite, så att du får en utveckling och trivs på jobbet. Som ny medarbetare i mitt team kan du räkna med att ha mig tillgänglig. Att vara närvarande som chef är viktigt för mig. Jag vill träffas även när du är ute på uppdrag, och ha täta dialoger för att fånga upp om något inte känns okej.”
Att sätta laget före jaget är en grundläggande värdering på Atea. Hur bidrar du som ledare till det?
”Laget före jaget är generellt väldigt tydligt på Atea, och det finns alltid någon att vända sig till – dina kolleger i teamet, men även andra i organisationen, eller till mig eller min konsultchefkollega. I kulturen ingår även att seniora medarbetare stöttar de yngre lite extra. Men jag tror också jättemycket på betydelsen av att ha kul ihop utanför arbetssituationen då och då. Just nu undersöker jag faktiskt möjligheterna till olika teambuilding-aktiviteter som vi kan hitta på framöver. När man lär känna varandra och har roligt tillsammans blir det lättare att fråga om hjälp, utbyta tankar och erfarenheter, samt stötta i det vardagliga arbetet. Det har med trygghet att göra.”
Atea strävar efter att vara ”the place to be” för sina medarbetare (och för kunder och partners). Vad handlar det om?
”För mig handlar ’the place to be’ om att man mår bra här, och får rätt förutsättningar att lyckas. Kompetensutveckling är en viktig faktor. Atea har en stark tilltro till dig som medarbetare och uppmuntrar på flera sätt din karriärresa inom företaget, bland annat genom att stå för kostnaderna för din vidareutveckling. Sedan jag började här har jag mött flera som börjat som tekniker och sedan antingen jobbat sig vidare i organisationen till helt andra roller, eller blivit specialister inom ett specifikt område. Men framför allt har man riktigt roligt på vägen och det går snabbt att bygga relationer. Atea vill verkligen att alla blir en del av gemenskapen. När jag själv började och skrev något till kolleger på Teams, så fick jag svaret ’låt oss ta en halvtimmas möte och lära känna varandra’. Vi ser på alla som delar i ett lag, och välkomnar alla nya in i laget. Men även de små sakerna bidrar till känslan av ’the place to be’, som att vi käkar frukost tillsammans inne på kontoret varje fredag i Malmö, Kristianstad och Helsingborg.”
Du nämnde kompetensutveckling. Berätta mer om det. Hur jobbar du för att jag hittar rätt i min utveckling?
”En sak jag ofta får höra är, ’jag vill utveckla mig och lära mig nytt, men vet inte vad’. Min roll handlar ofta om att nysta ut komplexiteten och visualisera möjligheterna inom it. Det är ett område som är ofantligt stort, särskilt om man kommer ganska nyligen från skolan, så kan det kännas så. Vi tittar närmare på möjligheterna, och vad du själv tycker är roligt eller lockas av. Jag är ett bollplank. Jag rekommenderar även att du tar några grundcertifieringar hos oss, för de öppnar upp många vägar framåt och gör det lättare att nischa in sig utifrån intresse. För medarbetare som har jobbat ett tag, har mycket driv och vill vidare finns även en ettårig intern utbildning, Atea Career Program (LÄNK).
Vad drömmer du om för dina medarbetare?
"Att du har utvecklats så mycket, med stöttning från mig och andra, att du tagit dig vidare inom bolaget och hittat en roll där du bidrar till laget på andra sätt.”
SCENARIER. Så reagerar Elvis om …
… du nämner att du har läst it-bloggar och it-forum hela helgen och inte gjort något annat:
”Jag hade rett ut vad det bottnar i. Är det ett sätt för dig att hantera stress eller oro? Känner du att du behöver göra det för att leva upp till vissa förväntningar? Då behöver vi prata om det. Eller är du så engagerad att du mer än gärna tillbringar hela helgen att hänga med i utvecklingen? Oavsett vad orsaken är, så rekommenderar jag balans. Om du tillbringar hela helgen framför datorn, och särskilt om du upprepar det mönstret vecka efter vecka, då tär det på krafterna. Hur pigg är du på måndagen? Karriären är inte ett 100-meterslopp, utan ett maraton.
… du inte alls klickar med en kollega som du jobbar tillsammans med ute hos kund:
”Om jag och mina konsultchefskolleger har gjort ett bra förarbete, ska den situationen inte behöva uppstå. Vi hjälps åt för att hitta bra sammansättningar. Men om det ändå skulle hända, skulle jag först och främst försöka prata ut ordentligt om hur du och din kollega skulle vilja ha det. Ofta går det att hitta vägar om båda är villiga att se saker ur ett större perspektiv, kompromissa och komma fram till ett sätt att jobba på och kommunicera som känns okej för båda. Jag tror på att allt går att lösa, förutsatt att vi pratar med varandra. Om det ändå inte skulle fungera, då får vi titta på möjligheterna att möblera om.”
… du berättar att du är redo för ett annat jobb på Atea:
”Då hade jag sagt, ’jättekul att du vill ta ett nytt steg’. Det visar på vilja och drivkraft. Hur kan jag på bästa sätt underlätta för det? Är det något specifikt du har i åtanke? Om det är ett mer utmanande uppdrag du söker, då får vi hjälpas åt att hitta det. Ibland måste man ha tålamod, då uppdragen dyker upp i vågor. Ibland är alternativen många, ibland finns inte alls lika mycket.”