Kultur och struktur är nycklarna för ett mer jämställt Atea

Jämställdhet innebär att alla oavsett kön har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Atea strävar mot en jämn könsfördelning, dock är det inte endast andelen män och kvinnor som säkerställer att vi är en jämställd organisation. För oss handlar det lika mycket om att säkerställa att våra arbetsvillkor, arbetsmiljö och anställningsvillkor är jämställda. Vi arbetar även parallellt med vår kultur, struktur, processer och arbetssätt för att på ett hållbart sätt vara en jämställd arbetsplats. Samtidigt vill vi fortsätta öka antalet kvinnliga medarbetare och kvinnliga chefer i en mansdominerad bransch.

Atea har satt tydliga mål i jämställdhetsarbetet och följer utvecklingen årligen. Sedan 2021 följer vi årligen nio nyckeltal som mäter hur jämställd vår organisation är. Det gör vi tillsammans med Nyckeltalsinstitutet och deras jämställdhetsmätning, Jämix. Vi följer månadsvis interna nyckeltal kopplat till könsfördelning och genomför årligen en lönekartläggning som syftar till att identifiera och åtgärda eventuella osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män.

En jämställd könsrepresentation och jämställda förutsättningar ger oss fördelar att både rekrytera och behålla arbetskraft med mångfald som bidrar till ekonomisk tillväxt och framgång.

Synlig och osynlig mångfald

För att bygga Sverige med it och möta våra kunders behov på bästa sätt behöver vi spegla både dem och samhället i stort. Forskning visar att arbete med jämställdhet och mångfald skapar värde, så som lönsamhet, innovation och välmående, först när man lyckas inkludera mångfalden i organisationen och när olika perspektiv tas tillvara.

Mångfald handlar om allt det som gör oss unika som individer och påverkar vilka perspektiv vi bidrar med till gruppen – allt som påverkar hur vi tänker, känner, resonerar och inte minst agerar. När inkludering genomsyrar hela verksamheten kan vi dra nytta av alla medarbetares fulla potential. På Atea handlar det om aktiva handlingar så som beteende, bemötande, ledarskap och arbetssätt. Det vi gör som bidrar till att alla oavsett bakgrund får utvecklas, känna tillhörighet och vara sig själva. Atea arbetar aktivt med kompetenshöjande insatser för chefer och medarbetare inom inkludering och mäter upplevelsen av inkludering (inkluderingsindex) i vår årliga medarbetarundersökning.

En jämlik organisation ska möjliggöra och verka för att alla människor, oavsett ålder, kön, funktionsnedsättning, etnicitet, ursprung, religion eller socioekonomisk situation, bli inkluderade i det sociala, ekonomiska och politiska livet. För Atea handlar det om att inkludera mångfalden både vad gäller rekrytering och hos rådande personal.