Ateas friidrottsstjärnor: Så får du en semester i världsklass
Blir årets semester din härligaste någonsin? Ja, varför inte satsa på det? Här delar friidrottsstjärnorna i Team Atea med sig av smarta, sportsliga knep som hjälper dig att lyckas.
Lata dagar i hängmattan, pyssel i trädgården, dopp i havet och middagar i solnedgången. Är det vad du har i kikaren?
Oavsett vad du hittar på, så ser våra friidrottsstjärnor gärna att du njuter lite extra av ledigheten – å deras vägnar. För själva kommer de att ha fullt upp hela sommaren. Deras scheman är späckade med tävlingar från maj till september, med VM i Budapest den 19-27 augusti för alla som lyckas kvalificera sig dit. Semester blir det inte förrän efter Diamond League-finalen i USA i mitten av september.
Heja gärna på dem. Och dra nytta av deras framgångsknep, hämtade från idrottandet, som kan hjälpa dig att få en förgylld semester.
Daniel Ståhl, diskus: ”Håll hjärtat aktivt”
Ska du bara slappa på semestern?
Det är inte alls vad ditt hjärta och dina lungor längtar mest efter eller mår bäst av, menar Daniel Ståhl.
– Hamna inte i ett läge av att göra ingenting för länge. Både hjärtat och lungorna behöver hålla igång under semesterveckorna för att kroppen ska må bra. Även om jag är i södra Europa, i Finland eller i Hälsingland brukar jag varva tid på stranden med att köra crossfit eller styrketräning. Cykling är också bra, likaså att ta powerwalks eller jogga i skogen. Om man är riktigt trött kan man alltid gå iväg och ta en fika och träffa folk.
Har du något smultronställe som du ofta tar dig till?
– Inget smultronställe kanske, men däremot många blåbärsställen i Hälsingland där farsan har ett fritidshus. Där tillbringar vi mycket tid, alla årstider. När jag trampar i mossan däruppe brukar jag få ihop 10-20 liter blåbär.
Du har OS- och VM-guld sedan tidigare. Vad talar för att du utökar guldsamlingen i år?
– Jag måste ta mig till final först, och har bara tre kast på mig. Jag kan inte lova något, men det ser bra ut. Kroppen och känslan är bra, jag är pigg och glad i vardagen och tränar på. Jag placerar mig gärna bra i Diamond League också, för där har det inte gått så bra tidigare.
I vilket sommarväder svävar diskusen längst?
– Ska man vara nördig, så säger vetenskapen att temperaturen ska vara 10-15 grader, kombinerat med en lätt motvind. Men jag tävlar helst när det är varmare, gärna omkring 25 grader.
Khaddi Sagnia, längd: ”Lev inte i framtiden eller dåtiden”
Fastna inte i tankarna om vad du ska göra i morgon eller i nästa vecka.Uppskatta stunden här och nu under semestern. Det är Khaddi Sagnias tips.
– Jag märker både som idrottare och i privatlivet att många tänker på vad som ska hända sen. Och när ”sen” väl kommer, så tänker de tillbaka på det som varit. För mig är det viktigt och värdefullt att befinna mig i det jag gör just nu och ta vara på stunden. Självklart försvinner även jag iväg i tankarna ibland, men jag brukar påminna mig själv att komma tillbaka till nuet. En nästkommande dag är inte garanterad för någon av oss.
Vilket är ditt stora mål i sommar?
– Att göra bra ifrån mig på VM i Budapest, både placeringsmässigt och resultatmässigt. Exakt vilka mina mål är vill jag inte avslöja. Jag har alltid velathålla målen för mig själv. Fram till VM fokuserar jag på vad jag kan påverka, som allt det tekniska. Jag ska komma in med självförtroende.
Hur peppar du dig själv? Har du någon spellista?
– Ja, det har jag – och så har jag favoritlåten ”Infinity” med Guru Josh Project som jag lyssnat på sedan jag var 15 år. Den får mig att hamna i balans och stärker ”jag kan”-känslan.
Vad får du annars energi av på sommaren?
– Jag älskar att ta promenader i skogen, och att åka till havet i Hovås utanför Göteborg och fika med vattenmelon, jordgubbar, smoothie och nötter tillsammans med en kompis.
Vanessa Kamga, diskus: ”Gör dina måsten först”
Har du saker att fixa under semestern? Kanske garderober att rensa? Eller ett trasigt staket att ta hand om?
Vanessa Kamga ger rådet att ta hand om det innan du reser iväg eller lägger dig i hängmattan.
– Det är inte värt att ha det där molnet över sig, att i flera veckor tänka på att det måste göras. Gör det direkt, hur tråkigt det än känns.
Hon resonerar precis på samma sätt med sin träning:
– Om jag inte gör dagens träningspass direkt efter att jag vaknat och ätit frukost går jag bara och planerar det hela dagen ändå. Att gå omkring och tänka på träningen, utan att genomföra den, är spilld tid.
Hur ser din sommar ut?
– Det är ungefär 25 tävlingar fram till september räknat från april, och jag tror att det kommer att bli fantastiskt. Jag tjuvstartade säsongen med ett läger i USA, och lyckades få två resultat där som placerade sig bland mina bästa kast någonsin. Det är ju flera månader kvar till VM i augusti, så jag har mycket tid att utvecklas. Jag är fylld av förväntan.
Hinner du ta det lugnt och njuta av sommaren också?
– Jadå. Jag har planerat tjejgruppträningar ute i parken i Uppsala. De körde jag även under pandemin, och det var jätteuppskattat. Vi tränar kroppsstyrka och peppar varandra. Riktig girlpower!
Att slappa är inget för dig?
– Haha, låt mig tänka efter…. jo, ibland! Jag gillar att gå ut och äta, gärna utomhus i solen. Jag umgås jättemycket med familjen under vilodagarna.
Suldan Hassan, medel- och långdistans: ”Börja dagen tidigt”
Morgonen kan ge massor av positiv energi – energi att leva på resten av dagen. Missa inte den boosten, menar Suldan.
– Genom att göra saker tidigt på morgonen kan du njuta mer av dagen. Gör ett 30 minuters träningspass när du har vaknat. Känslan av att ha klarat av det redan i början av dagen är bra för välbefinnandet, och du kan äta mer glass på dagarna. Kommer du ut tidigt, kan du leva på det hela dagen.
Vad gör du själv i sommar när du inte befinner dig på banan?
– Återhämtar mig. Kroppen är oftast väldigt trött efter en tävling, så jag läser eller tar en lugn promenad. Är det fint väder går jag gärna ut och får sol på mig. Däremot är jag försiktig med hur jag umgås bland folk. Jag vill inte dra på mig en förkylning.
Vad hoppas du på i sommar rent idrottsmässigt?
– Jag är fortfarande inte tillbaka i den form jag var innan jag åkte på covid-19 förra året. Jag drabbades i två omgångar, följt av post-covid, och var tvungen att vila länge från träningen. Jag är på väg tillbaka nu. Mitt långsiktiga mål är OS 2024, och jag är hoppfull inför det.
Kommer du att lyckas ta dig till årets VM?
– Har ingen aning. Problemet under det senaste året har varit pulsen som rusat upp i taket så fort jag kört ett 1 000-meterslopp. Uthålligheten är fortfarande inte alls där jag vill att den ska vara. Men snabbheten är jämförbar med tidigare, och jag har aldrig varit så skadefri som nu.
Maja Åskag, längd och tresteg: ”Återhämta dig – med kul aktiviteter”
Återhämtning är lika välbehövligt på semestern som inom idrotten. Men är horisontalläge den bästa vilan på dagarna? Det tycker inte Maja Åskag.
– Många idrottare är rädda för att hitta på saker under sin återhämtning. Det är inte jag. Jag älskar att göra saker med familj och vänner när jag tar igen mig mellan passen, och likadant när jag har semester. När jag är ledig testar jag gärna olika sorters utmaningar som att bestiga Kebnekaise,göra en vandring eller njuta av Sverige på andra sätt. För en tid sedan var jag, min tvillingbror och två kompisar i Vemdalen och kollade på vattenfall. Det är härligt göra saker, särskilt i en annan miljö än den vardagliga. Det skadar inte att komma bort i några dagar.
Sol och bad då?
– Jo, jag älskar att sola och bada också. Den svenska sommaren är fantastisk. Vi brukar åka till Fårö på Gotland en vecka varje år med familjen och kusinerna. Då blir det både bad och grillning.
När din idrottssommar är över, hur långt har du lyckats hoppa tror du?
– Långt. Kanske 14.30 i tresteg, vilket skulle innebära personligt rekord. Och i längd 6,80, vilket jag gjort tidigare också, men det hoppet skedde i för stark medvind för att räknas.
Vilken är din drömlöpsedel?
– Få se nu, förhoppningsvis kommer denna nästa år: ”Efter VM-segern i fjol: Nu har Maja ett OS-guld också”
Thobias Montler, längd: ”Planera i god tid”
Låt inte slumpen styra din sommar. För bästa resultat både på idrottsarenan och på semestern krävs planering, menar Thobias Montler.
– Det gäller att planera i god tid för att få ut så mycket som möjligt, oavsett om målet är att få en härlig semester eller att prestera när det gäller som mest i sin idrott. Direkt efter innesäsongen, någon gång i mars, spikade jag och min tränare Yannik Tregaro planeringen inför sommarens 13-15 tävlingar. Efter tävlingarna tar jag mig hem till min sambo och hund, och ser till att använda den lediga tiden med kvällsbad och grillning.
Vilken sommarmat ger dig bäst chanser att lyckas i VM?
- Jag är otroligt svag för grillat. Grillspett. Gärna grekiskt tema, med tzatziki, klyftpotatis och färsk sallad som ser bra ut för ögat. Fast om det är bäst för prestationen vet jag inte.
Vilket sommarväder är absolut bäst för dig under tävling?
- Ett väder där jag lättast kan psyka väck mina motståndare, haha. Så ett svenskt sensommarväder med temperaturer nedåt 15 grader och regn, kanske? Då är konkurrenterna inte så vassa. Det trevligaste vädret att tävla i, å andra sidan är 25-27 grader. Då slipper man bränna energi på att hålla sin varm, och de flesta i publiken är klädda i t-shirt och skapar en härlig atmosfär.
Vad ska du göra när tävlingssäsongen är över?
– Då hyr jag och sambon ett ställe i Spanien nära Marbella i två veckor. Vi åker runt i bil, stannar vid stränder, äter god mat och har det bra.