Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2024-08-24

Ateas Hjälpande Händer skänker över två miljoner kronor till Kyesherosjukhuset och Mama Jeannes barncenter

Medarbetarfonden Ateas Hjälpande Händer skänker i år över två miljoner kronor för att stödja tre kritiska humanitära projekt i Demokratiska republiken Kongo. Årets gåvor omfattar ett sammanlagt belopp på 2 350 000 kronor vilket kommer att hjälpa kvinnor, flickor och barn som har utsatts för sexuellt våld och andra allvarliga trauman i landets konfliktdrabbade områden.
Sara Ångström
Sara Ångström och Richard Hagerwald.

Ateas hjälpande händer, en medarbetarfond där över 850 anställda på Atea Sverige varje månad skänker en del av sin lön, har sedan 2022 skänkt pengar till Kyesherosjukhuset som leds av doktor Dr. Denis Mukwege. Dr. Mukwege har bland annat mottagit Nobels fredspris 2018 för sitt arbete mot sexuellt våld samt tilldelats Aurorapriset, ett av världens största människorättspris.

– Vi är djupt engagerade i att göra en positiv skillnad för de mest utsatta personerna i samhället, säger Sara Ångström, Ordförande Ateas hjälpande händer. Genom gåvorna från våra medarbetare, som sedan matchas av Atea, hoppas vi kunna bidra till att ge kvinnor, flickor och barn i Kongo den vård och det stöd de behöver för att bygga upp sina liv igen och återfå sin värdighet.

Stöd till Kyesherosjukhuset – 800 000 kronor

Kyesherosjukhuset, beläget i Goma, är ett systersjukhus till det välkända Panzisjukhuset, där Dr. Denis Mukwege, har utfört ett banbrytande arbete för att hjälpa överlevare av sexuellt våld. Panzi- och Kyesherosjukhusen har hjälpt över 70 000 patienter som utsatts för sexuella övergrepp. Genom denna donation kommer Atea att bidra till den livsviktiga medicinska och psykosociala vården som erbjuds på Kyesherosjukhuset, samt stödja sjukhusets holistiska program som fokuserar på självförsörjning och återintegrering i samhället för drabbade kvinnor och flickor.

Holistiskt vårdprogram för överlevare – 1 226 000 kronor

En betydande del av donationen går till att utveckla det holistiska programmet, och hjälpa cirka 150 kvinnor och flickor att återfå sin plats i samhället. Programmet, som baseras på den framgångsrika modellen från Panzisjukhuset, fokuserar på gruppterapi, självförsörjningsaktiviteter och utbildning för att stärka kvinnornas och flickornas ekonomiska oberoende och sociala inkludering.

Stöd till Ensamma Barn på Flykt – 324 000 kronor

Den tredje delen av Ateas bidrag riktas till ett center för ensamma barn i Goma, som drivs av Mama Jeannes. Dessa barn, som har blivit separerade från sina familjer eller förlorat sina föräldrar under de pågående konflikterna i östra Kongo, får där tillgång till mat, medicinsk vård och psykosocialt stöd för att hantera de trauman de har upplevt.

Många av de barn som tas om hand av Mama Jeanne och hennes team har fallit offer för sexuellt våld under den pågående konflikten. Därför erbjuds stöd när det krävs så som medicinska ingrepp, inklusive kirurgiska procedurer. Det är vård som är helt avgörande för att hjälpa de drabbade flickorna och barnen att återhämta sig fysiskt och psykiskt från trauma. Målet är att återföra barnen till sina föräldrar, där mycket tid spenderas på att återförena familjer.

Medarbetare som gör skillnad

En av de 850 månadsgivare på Atea som valt att engagera sig i Ateas hjälpande händer är Richard Hagerwald, till vardags Lead Architect för Digital Workplace. Hans engagemang i Ateas hjälpande händer kommer framför allt från Ateas mission; att bygga Sverige med it.

– Jag ser hur jag kan vara med och bidra från mitt håll med en liten summa varje månad och på riktigt skapa skillnad i en situation kring konfliktmineralbrytning som direkt påverkas av just den globala it-branschen. Att Atea, som arbetsgivare, dessutom är den som driver hela detta initiativ mot en bättre framtid, gör att jag känner ännu starkare för Ateas hjälpande händer. Det är en fantastisk känsla att få dra sitt strå till stacken, säger Richard Hagerwald.

Gåvan presenterades under Ateas årliga landslagsläger den 24 augusti och är en del av ett långsiktigt engagemang från Ateas Hjälpande Händer, där man totalt kommer att ha donerat fyra miljoner kronor till dessa livsviktiga insatser i Kongo.

Sara Ångström
Sara Ångström Program Manager