Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2024-08-29

Atea, Microsoft och AI Sweden samlar offentlig sektor på AI-hackaton

Den 25 september arrangerar Atea i samarbete med Microsoft Sverige och AI Sweden ett nytt AI-hackaton som bygger vidare på fjolårets uppskattade event. AI-hackaton 2.0 utökas i år till att innefatta inte bara kommuner, utan hela den offentliga sektorn, inklusive myndigheter och regioner.
AI Hackaton
Atea arrangerar för andra gången ett AI-hackaton tillsammans med Microsoft och AI Sweden.

Förra året tog Atea och Microsoft i samarbete med AI Sweden initiativet till ett AI-hackaton riktat mot den svenska kommunsektorn. Hackatonet samlade över 80 deltagare från mer än 20 svenska kommuner från norr till söder. Tillsammans genererade de över 500 idéer under temat "Från idé till prototyp på 4 timmar".

Årets AI-hackaton "Från idé till produktion på 3 månader" sätter fokus på att skapa betydande mervärde för Sverige och förbättra medborgarnas vardag. Genom att nyttja skalfördelar för både befintliga och nya AI-applikationer är målet att identifiera konkreta case, nå lansering inom tre månader och skala upp lösningarna till över 50+ organisationer.

– I år bjuder vi in hela det offentliga Sverige för att ta vara på varandras vilja, kompetens och kreativitet och därigenom bidra till en starkare svensk välfärd genom att nyttja potentialen med artificiell intelligens. Vår ambition är att tillsammans identifiera nästa våg av AI-lösningar som kan skalas upp och göra nytta för vår gemensamma välfärd, säger Daniel Ehnhage, affärsområdeschef Information Management på Atea.

– Det är mycket positivt att offentlig sektor i Sverige engagerar sig i AI-utvecklingen och samlas för att diskutera och utforska hur tekniken kan förbättra vardagen för våra medborgare. Utvecklingen inom AI går snabbt och innebär nya möjligheter som har potentialen att förändra vårt samhälle i grunden, då är det viktigt med ett starkt engagemang från olika aktörer så att AI-utvecklingen kan vara en viktig pusselbit i att bygga ett fortsatt konkurrenskraftigt Sverige, säger Daniel Akenine, nationell teknikchef på Microsoft Sverige.

– Det är både kul och viktigt att fjolårets framgångsrika hackaton får en uppföljare. Mötesplatser där behovsägare och leverantörer kan träffas är viktiga. Behovsägare behöver en ökad förståelse för tekniken och leverantörerna en ökad förståelse för vilka som är de centrala utmaningarna och möjligheterna hos svenska organisationer. Genom att jobba praktiskt tillsammans skapas förutsättningar för det ömsesidiga och nödvändiga kunskapsbyggandet, säger Johanna Bergman, Director of Strategic Development på AI Sweden.

Under årets hackaton kommer inspirerande pionjärer att belysa sina AI-resor ur olika perspektiv. De kommer att diskutera politiska aspekter, styrmodeller, arbetssätt och inte minst sina AI-lösningar som redan är i produktion.

På plats finns bland annat Anna Eriksson, Generaldirektör på DIGG, Dan Nordell, AI-strateg på Skatteverket, Per-Johan Gelotte, it- och digitaliseringschef från Lidingö stad, Linus Walin, vd Atea Sverige och Sophia Wikander, vd Microsoft Sverige.

Eventet äger rum på Microsofts kontor i centrala Stockholm. Läs mer om eventet här.

Johan Lennartsson
Johan Lennartson Business Consultant
Anthony Mc Carrick
Tony Mc Carrick Strategisk rådgivare
Ola Jorup
Ola Jorup Concept Manager