Hoppa till huvudinnehåll
2023-03-17

Livet som management trainee på Atea

För nästan exakt ett år sedan ringde Sara Ångström upp mig från Atea och berättade att jag, efter en lång och genomtänkt rekryteringsprocess, blivit erbjuden en plats på Ateas traineeprogram. Ivrig och tacksam studsade jag in på kontoret i augusti när programmet startade och sedan dess har jag inte gjort annat än att utvecklas, utmanas, växa och kontinuerligt inspireras av alla grymt duktiga och kompetenta kollegor.

Här delar jag med mig av min trainee-resa och varför Atea är the place to be (TP2B). Häng med!

Mitt namn är Jiota Eleftheriadou och jag har studerat till civilekonom på Linköpings universitet. Ateas traineeprogram var ett självklart val för mig främst av två anledningar:

  • Utvecklingsmöjligheterna. För mig är det viktigt att växa, hellre för snabbt än för sakta. Av en slump kom jag i kontakt med Atea under mina studier och mötte fem ateaner – alla i olika chefspositioner, tillhörde olika kontor/affärsområden och var oerhört skickliga, engagerade, drivna. Jag visste inte vad jag ville göra efter mina studier, men vad jag än gjorde ville jag bli lika duktig och göra det som de.
  • Kollegorna. För att kunna utvecklas behöver man vara i en miljö där man trivs, där man tas på allvar och där man hjälper varandra att lyckas och bli bättre. Genom att arbeta som ett lag kommer man längre och det är kollegorna tillsammans som bygger en sådan kultur. Efter att ha varit i kontakt med ovan nämnda ateaner förstod jag att vi delade den uppfattningen och om alla de fem jag träffat var så tillmötesgående och genuina, tänk då hela företaget i stort.

Och mycket riktigt, alla de förväntningar jag hade har Atea levt upp till. Det har varit full fart och ett intensivt schema sen dag 1 då jag och mina medtraineer välkomnades in till företaget. Redan första veckan följde vi med på konferens i Oslo, tillsammans med hela koncernen klädda i våra landslagsjackor. Det var en otrolig känsla att vara där på plats med ca 7000 kollegor (och partners), med dagar fyllda av event och gemenskap. Ett häftigare välkomnande och start på ett traineeprogram får man helt enkelt leta efter.

Konferens i Oslo, tillsammans med hela koncernen klädda i våra landslagsjackor.

Efter introduktionens slut har vi följt ett väl genomtänkt upplägg. Traineeprogrammet varar i tio månader och dessa är uppdelade i fem moduler där man som trainee spenderar åtta veckor på varje. Detta innebär att man är ”ny på jobbet” varannan månad.
Modulerna är: Software, Sälj, Affärsutveckling, Konsult och AHS (Atea Hardware Services) och tanken med detta upplägg är att man, efter traineeprogrammets slut, ska ha fått en omfattande bild av Ateas organisation. Atea är en komplex verksamhet och även om alla enheter inte finns med i upplägget så kommer man ändå i kontakt med dessa på ett eller annat sätt.

Under modulperioderna sker det vardagliga arbetet och – i alla fall i mitt fall – den största personliga och professionella utvecklingen. Jag fick chansen att lära känna kollegor och knyta an kontakter som blir början på (förhoppningsvis) en långsiktig relation. Jag hade möjlighet att ställa frågor, delta på intressanta kundmöten/interna möten och dialoger och fick hänga med olika kollegor för att lära mig mer om deras roller och arbetsuppgifter.

Jag hade äran att börja på Affärsutveckling, för att sedan fortsätta till Software och efter jul hamna på Sälj. Under hela detta relations- och lärdomsbygge fick jag även utföra olika projekt och arbeta fram lösningar, eller åtminstone förslag på lösningar kring olika saker som Atea utmanas med. Dessa projekt har utifrån mitt perspektiv varit utmanande och stimulerande och det presenteras för uppdragsgivare och respektive ledning vid modulens slut.

Förutom att man har alla kollegor till hjälp, och såklart Sara Ångström som är programansvarig, så blir man tilldelad en uppdragsgivare, fadder och modulansvarig inför varje modul. Dessutom får man en Regionchef till mentor under hela traineeperioden, i mitt fall Anders Myrbäck som är ansvarig för region Mitt. Dessa roller formar en oslagbar stödfunktion som följer en genom alla med- och motgångar och de finns alltid där, beredda att ge feedback, råd och vägledning. Det är mycket lärorika perioder med ett högt tempo och det går upp och ner, men med alla fantastiska chefer och kollegor vid sin sida lyckas man ta sig igenom alla lägen.

Det roliga tar inte slut där. Hoppas ni inte trodde det. Under modulerna roterar jag och mina medtraineer efter varandra, dvs att vi alltid spenderar vår tid där enskilt. Men, mellan modulövergångarna har vi en vecka med andra aktiviteter, där vi spenderar tid och arbetar med projekt tillsammans (förutom på mentorsdagarna, då varje trainee åker och spenderar tid med mentorn på dess hemmaplan). Det kan vara att vi har casevecka, där vi får ett case på måndag och presenterar en lösning på fredag.

I skrivande stund befinner vi oss i en sådan ”modulövergångsperiod” och är i mitten av vd-veckan, vilket, precis som det låter innebär att vi spenderar tid med vår vd, Linus Wallin. Vi får en inblick i Linus arbete och följer med på hans möten, samtidigt som vi har ett vd-projekt under veckan. Vi har fått följa med till Jönköpings- och Linköpingskontoret och varit med på bl. a. kundmöten, platschefsmöte och fått hänga med de härliga kollegorna från respektive kontor.

Med detta sagt så är det värt att tydliggöra att man som trainee löpande genom året får spendera tid och arbeta nära chefer och ledningar på Atea, för att lära känna dem och hur de arbetar. Vi har exempelvis fått följa med på chefsmötet på Bosön i början på året, där Ateachefer från hela landet samlas för att gå igenom strategi, vart fokus ska ligga under året osv. Vi har blivit inbjudna till Region Stockholms ledarmöte och varit med och lyssnat, men även fått presentera oss själva och prata om traineeprogrammet.

Vi fick vara med på Friidrottsgalan och träffa friidrottsstjärnor, se dem ta emot priser på scen, följt av mingel mm. Listan på event och aktiviteter för oss som traineer är lång. Chefer och kollegor investerar mycket tid på oss vilket är otroligt givande och lärorikt för båda parter. Vi får lära oss mycket om Atea men vi får även bidra med våra egna tips, idéer och perspektiv eftersom vi kommer in med färska ögon. Uppskattningen är stor från båda sidor.

Förutom allt pågående arbete som direkt är kopplat till traineeprogrammet så har jag och mina medtraineer gått med i Atea Social Club (Ateas festkommitté), som drog igång igen efter pandemin nästan samtidigt som vi började på Atea. Där är vi med och anordnar olika event för att upprätthålla trivseln och sammanhållningen på kontoret i region Stockholm. Vi har hittills varit med och styrt upp ett par frukostar, stått med smoothies och bars inför starten på Sverigestafetten samt en uppstartsfest Tyrol i början på året. Vi är självklart inte ensamma om att styra upp allt detta, utan Social Club består av flera engagerade ateaner och vi hjälps åt att få allt att gå runt. All cred till er!

Allt det som jag beskrivit ovan gör – för mig – Atea till the place to be. Det finns mycket mer spännande man kan säga om Ateas traineeprogram, men jag stannar där och passar på att fortsätta njuta av resan framåt, med konsultmodulen näst på tur. Varje dag är jag tacksam för att jag fått den här chansen och det finns inte en dag jag tar för givet.

Vi ses där ute!

/Jiota

************************************

Läs mer om Ateas traineeprogram här