Hoppa till huvudinnehåll
2022-08-23

Hur har det gått med träningen i sommar? Här bjuder vi på pepp från laget.

Den digitala versionen av Atea Winners, genomförd för första gången i våras, gav en välbehövlig energiboost i träningen för HR-koordinator Marie Bergström, kundansvarige Richard Lennartsson och konsultchef Anna Palmgren. – Löpning har aldrig känts kul tidigare, men det gör det nu, säger nybörjaren Anna.

Atea Winners 2022

Atea Winners skapades i samband med Sverigestafetten* för några år sedan. Syftet var att ge möjligheter att komma igång med löpning och att efter egna förutsättningar ta sig runt det milslånga loppet STHLM10 i början av sommaren, eller att springa motsvarande sträcka på egen hand.

I år fick alla 2500 anställda för första gången möjlighet att vara med i en digital version av Atea Winners – att på distans få vara med i en träningsgrupp under ledning av en löpcoach med andra kollegor från hela landet.

Det fanns tre grupper att välja mellan:

  • De som är nybörjare och vill klara springa en mil
  • De som vill springa en mil under en timme
  • De som vill springa en mil under 45 minuter.

Nästan hundra medarbetare anmälde sig.

Tre av dem var Marie Bergström, Richard Lennartsson och Anna Palmgren.

ANNA PALMGREN, nybörjargruppen:
”Känns kul att springa nu!”

Anna Palmgren

Anna Palmgren, konsultchef informations- och it-säkerhet i Kista, har försökt att komma igång med löpning tidigare. Men det har misslyckats varje gång.

– Jag har alltid gått ut för hårt och skadat mig. Aldrig kommit över den där puckeln då löpningen känns kul. Det har hänt mig 5–8 gånger. Jag har bara velat kräkas under träningen. Men Atea Winners ändrade på det.

Vad var annorlunda den här gången?

​​​​​​​– Att vi började i små steg. Vi började inte med att springa i ett sträck i en halvtimma. I stället varvade vi powerwalk med löpning, ökade sedan andelen löpning successivt. Det första passet var 50 minuter där vi promenerade i åtta minuter, och sprang i två, och repeterade detta fem gånger. Nästa pass var det varvat en minut löpning och en minut gång. Så utvecklades det. Det var mycket variation.

Hur upplevde du att tillhöra gruppen?

– Det var mycket pepp. Man delade bilder från sina träningspass och skrev saker som att ’någon som vill ta en lunchlöpning idag?’. Vi hade ju målet att ta oss runt den där milen, så det var väldigt sporrande. Jag hade inte anmält mig till loppet STHLM10 om jag inte haft möjligheten att få vara med i en sådan här grupp.

Efter de fyra veckorna ställde du dig på startlinjen på loppet. Hur kände du dig då, och hur gick loppet?

– Jag hade känslan av att jag kunde ta mig runt utan att dö. Det var jobbigt, det var det. Men kul. Direkt när jag kom i mål sa jag att jag ska göra om det nästa år. Och då ska jag anmäla mig till 60-minutersgruppen! Det blir en jättebra utmaning.

Hur har det gått med din löpningen efter att du var med i Atea Winners?

– Det känns kul att springa nu. Jag var ute i onsdags, och just nu är jag på väg till Jämtland med min syster. Vi ska springa ut på skogsvägarna där ikväll.

Vad vill du säga till dem som funderar på att vara med i Atea Winners nästa gång?

– Anmäl dig! Det är en otrolig möjlighet att komma igång med löpningen.

MARIE BERGSTRÖM, 60-minutersgruppen:
”Ett sätt för mig att komma tillbaka i form”

Marie Bergström

Marie Bergström, HR-koordinator i Kista, har ägnat sig åt löpning ett par gånger i veckan under många år.

Men efter sin covid-19 i början av året, försämrades flåset betydligt och hon fick kämpa för att springa fem kilometer när hon tidigare inte haft några större problem med milen.

Därför tog hon chansen med Atea Winners.

– Jag såg det som ett sätt för mig att komma tillbaka, säger hon.

Deltagandet fick många positiva effekter:

– Inte bara lyckades jag komma tillbaka till min tidigare form efter covid-19, jag har även förnyat mitt sätt att träna. Det har varit jättevärdefullt.

Hur har ditt deltagande i Atea Winners påverkat din träning?

– Förut var jag en vardagslöpare som nöjde mig med att springa enbart bekväma pass. Jag körde aldrig intervall. Det har jag tagit med mig i min träning. Under veckorna i våras var det mycket variation, och just intervallpassens effektivitet var en ny upplevelse för mig. De tar inte så lång tid att genomföra, men är tuffa och jobbiga. Jag fick också med mig många konkreta tips när det gäller löpteknik.

Vilka tips har du haft mest nytta av?

– Marionettdockan, till exempel. Att det ska kännas som att någon drar mig i huvudet medan jag springer. Pendelrörelsen med armarna är en annan sak. Det hade jag aldrig ens tänkt på innan.

Hur upplevde du att tillhöra gruppen med Atea Winners och att få löpcoachning?

– Jag gillade att vi peppade varandra så mycket i gruppen, samtidigt som vi fick tydliga scheman att följa och att vi hade en coach som följde upp hur det gick för oss.  Det var som i skolan, att när man får en läxa så gör man den. Inför loppet var det jättemycket aktivitet i chatten.  

Ändå lyckades du ta dig i mål på 58 minuter och 10 sekunder!

– Jag var sjukt nöjd när jag kom i mål. Under träningen sprang vi aldrig milen under 60 minuter. Då var det bara intervallpass, eller löpning i 50 till 70 minuter utan att mäta distansen. Och före loppet var jag inte alls i fas, så jag trodde inte att jag skulle klara det. Det var sjukt varmt också. Men jag lyckades.

Hur tufft var det?

​​​​​​​– I uppförsbacken på Västerbron på slutet var jag spak. Men det var samtidigt jättekul. Jag minns hur två turkosa Ateatröjor dök upp bakom mig där mot slutet och sa ”kom igen nu!”. Jag kände en extra skjuts av att se mina kolleger utmed hela loppet.

RICHARD LENNARTSSON, 45-minutersgruppen:
”Löpcoachen skrek mig i mål”​​​​​​​

Lennart

Richard Lennartsson, kundansvarig i Uppsala, hade tidigare aldrig varit i närheten av att springa milen på 45 minuter.

– Jag visste att jag skulle klara springa under 60, men det fanns ingen 50-minutersgrupp så det fick bli 45-minutersgruppen för mig Jag gav det en chans, säger han.

Den stretchen visade sig bli precis den utmaning han behövde för att ta personligt rekord på milen.

45-minutersgruppen följde ett 7-veckorsupplägg med fyra digitala träffar med löpcoachen och de andra i samma grupp.

– Mängden träning var en rejält mycket högre än vad jag vant mig vid de senaste åren. Min vanliga träning har sett ut så att jag sprungit ungefär en mil två gånger i veckan, alltid i ungefär samma tempo. Nu blev det i stället 4-5 pass i veckan, med varierade tempon och en total träningsvolym på 30-50 kilometer per vecka.

Hur innebar Atea Winners en nytändning för hur du tränar?

– Nytt för mig var de många lugna passen, att bara jogga lätt utan att trycka på, och utan att vara trött efteråt. Fokus var att få ihop kilometer i kroppen. Jag trodde att kroppen behövde pressas varje gång för att man ska få se resultat. Jag trodde även att 4-5 pass per vecka skulle leda till överbelastningsskador, men det höll ihop tack vare de lugna passen.

Hur upplevde du loppet?

– Vi hade haft ett sluttest fem dagar innan. Då skulle man springa 11 km, varav 6 km i tävlingsfart. Det klarade jag av, men kände samtidigt att det skulle blir svettigt att hålla tävlingsfarten i fyra kilometer till. Om jag har en bra dag, kanske det går, tänkte jag. När det väl blev dags så kände jag redan efter fyra kilometer att det kommer att bli tufft. Om inte coachen själva varit med och hållit uppe farten och peppat, då hade jag nog klivit av efter sex kilometer. Men han skrek mig i mål.

Du sprang i mål på 45:15!

– Ja, jag missade 45-minutersgränsen, men tog personbästa med flera minuter. Jag hade behövt 2-3 veckor ytterligare i förberedelser för att klara 45 minuter.

Ändå väldigt starkt. Grattis! Vilka positiva effekter har du märkt efteråt?

​​​​​​​– Tidigare har jag sett löpning som ett nödvändigt ont för att hålla kroppen i form. Nu kan jag tycka att de lugna passen bara är behagliga och sköna. Jag har märkt stor skillnad i flåset, och kan njuta av löpningen. Även på min Apple Watch trendar konditionskurvan uppåt.

Sverigestafetten

Sverigestafetten är vårt hälsoinitiativ där vi två gånger per år delar in oss i mindre lag och under sex veckor fokuserar på vardagsmotion och rörelse.