Hoppa till huvudinnehåll
2024-05-08

Atea-konsulten Patrik Norman om årets TechCamp: ”AI kommer att påverka oss sjukt mycket”

Patrik Norman var en av ett 40-tal IT-konsulter från Atea som fördjupade sig i AI-världen och dess praktiska tillämpningar när det årliga tvådagarseventet Atea TechCamp genomfördes i förra veckan.

Konsulten Patrik Norman
Patrik Norman
Det här är Patrik

Namn: Patrik Norman
Ålder: 59
Bor: Södra Sunderbyn, utanför Luleå
Familj: Min fru Pia och två snart vuxna barn

Exempel på kunduppdrag: Två år på Ericsson, två år på LTU, tre år på fiberleverantören Lunet, två år på Region Norrbotten, Region Halland, Saab Combitech och CEVT i Göteborg, två år på Regeringskansliet, Öresundskraft sedan ett och ett halvt år och senast ett beräkningscenter för HPC på LKAB.  

Nischkompetens: "Mest har jag ägnat mig åt att bygga upp infrastrukturen mellan operativsystemet och applikationerna och har en gedigen erfarenhet av HPC. Jag är en bra problemlösare, och känner sig som mest hemma i Linux- och Unixmiljöer".

Intresset för AI och beräkningsmodeller:  "Jag gick min första kurs i neurala nät i Stockholm i mitten av 90-talet. Att man kan lösa problem på ett sätt som härmar hjärnans mekanismer fascinerade mig. Det har flera gånger visat sig att det är den mest energieffektiva form av beräkningar som man kan göra."

Egna ChatGPT-tester: "Jag har en gammal laptop hemma där jag har installerat två olika 'ChatGPT' att köra lokalt. Jag testade bland annat den ena med ett importerat dataset på bara 800 kbyte, vilket faktiskt räckte för att få fram en godnattsaga om en tomte i bästa ChatGPT-stil. Helt makalöst!"

– Vissa av oss IT-konsulter kommer att använda AI mycket mer i våra jobb, medan andra behöver gå in i nya typer av roller, säger han.

Det är ingen tvekan om att AI ger många möjligheter för både verksamheter och IT-konsulter.

Som en del i att förse Ateas konsulter med bästa tänkbara förutsättningar att hålla sig i framkant på utvecklingen, valde årets arrangörer bakom TechCamp sätta fokus på just detta:

– Det är viktigt för alla IT-konsulter att inse hur väldigt, väldigt snabbt förflyttningen nu sker kring AI, säger Jonas Emilsson, Lead Architect, och Robin Markstedt, Competence Area Developer (CAD) inom affärsområdet Hybrid Platforms på Atea.

– När det gäller AI är oftast IT-avdelningen vår utropspart. Som konsult behöver man förstå vad IT-avdelningen behöver göra för att möta verksamhetens behov, och dessutom kunna ha dialoger om olika sorters AI-tillämpningar och lösningar.

 

Jonas Emilsson, Lead Architect, och Robin Markstedt, Competence Area Developer (CAD) inom affärsområdet Hybrid Platforms på Atea

Tre olika typer av användningsfall lyftes fram

Som störst i Norden på IT-tjänster samarbetar Atea tätt med regioner, kommuner, myndigheter, och både större och mindre företag i alla stora branscher, som vill dra mer nytta av AI.

Under TechCamp fick Patrik Norman och hans konsultkollegor fick insyn i tre typer av användningsfall, som studerades i detalj i tre olika presentationer:

  • Intelligent automation. Ateas egen ”Frank” togs som exempel – en digital AI-medarbetare på kundtjänsten som  tolkar information i mejl, kategoriserar innehållet och skickar ärenden vidare. Denna förenkling av processer som kan tillämpas i massor av sammanhang, för att spara tid och pengar. I Ateas fall sparar Frank en miljon kronor per år, och handläggningstiden sänks avsevärt nu när kundärenden når rätt handläggare på i 10 minuter i stället för 115 som tidigare.
  • Generativ AI. Här finns förstås hur många exempel som helst att hämta. I Lidingö sparas bland annat skattepengar när generativ AI kan sänker kostnaden för synskadades taltidningar med 80 procent. En AI-motor läser upp texterna i stället för kostsam ljudproduktion hos en extern byrå. Det visar att en förhållandevis icke-komplex lösning kan skapa omedelbart värde.
  • Bildigenkänning. Den teknik som upptäcker cancer på röntgenbilder kan även tillämpas i många andra sammanhang. Ett skogsbolag tar hjälp av tekniken för att analysera skogen, t.ex. kan den identifiera områden som drabbats av den fruktade granbarkborren, detta så att den kan förvaltas och förnyas effektivare och på så sätt ge en högre avkastning. Konsulterna fick även inblick i hur mycket  datorkraft som krävs, och hur otroligt mycket lagringskapaciteten behöver byggas ut för att implementera den sortens lösningar.
💡 Det här är Atea TechCamp
  • TechCamp är ett återkommande internt event på 1-2 dagar som samlar Ateas konsulter och relevanta partners inom olika teknikområden för att gå djupare in i ett ämne som ligger i tiden.
  • Syftet är att få mer förståelse, en samlad bild över området och effektivisera kunskapsinhämtning. Men lika värdefullt är det att träffa likasinnade kolleger som annars är utspridda över hela landet, att diskutera och utvecklas, och att samtidigt upptäcka möjligheter att ta sin egen kompetens vidare.
  • Kunder får också nytta av eventen då många konsulter får ny förståelse för hur tekniken kan användas för att lösa deras konkreta utmaningar.
  • Temat för det just avslutade eventet var ”Hur möter IT verksamhetens AI-behov?”, och arrangerades av affärsområdet Hybrid Platforms. Tidigare år har affärsområdets konsulter samlats kring ämnen som mjukvarudefinierade datacenter, resiliens, wireless, Kubernetes öppna ramverk, och dataintegritet.
  • Liknande events sker även för affärsområdena Digital Workplace och Information Management (vars medarbetare var inbjudna även till det här eventet då AI spänner så brett över alla områden).

Patrik såg nya öppningar för sin kompetens

Patrik skiner upp i ett finurligt leende:

– Tänk att detektering av cancertumörer i hjärnan är snarlik processen att leta barkborrars utbredning i skogen. Vi skämtade lite om att de där hjärnorna kanske i själva verket är träskallar.

Det där sista kanske säger något om ”viben” på eventet, med gott om kamratskap kolleger emellan – mitt i allt lärande.

– Fast allvarligt talat, den sista presentationen var jäkligt bra. Vi fick veta att startsträckan är riktigt kort om man vet hur man gör. På ett par timmar går det att sätta upp en fullt fungerande lösning som du kan köra AI-träning på i molnet. Det är inte ett jättestort steg att få igång någonting som funkar. Men det finns olika varianter, och de kan vara mer eller mindre krångliga. Det var också skönt att få bekräftat att branschen fortfarande är i sin linda, och att det inte finns några riktiga ”så här gör man”-vägar etablerade än.

Efteråt tog Patrik chansen att ta en dialog med HPE:s representant om utmaningarna som finns med att köra de tunga beräkningar som AI-träning kräver.

– Där ser jag en nisch som intresserar mig mycket. När flera personer eller team ska dela på den speciella hårdvaran som behövs, uppstår flaskhalsar liknande de som HPC (högpresterande tekniska simuleringar och beräkningar) har brottats med under många årtionden. Detta har jag många års erfarenhet av inom nischer som ASIIC design, kemi, biologi, flödes- och hållfasthetsberäkningar inom till exempel bil- och flygindustrin. Flaskhalsarna hanteras med avancerade kösystem, som bland annat använder sig av lastbalansering och ibland även parallellisering för att optimera användningen av hårdvaran och minimera körtiderna för respektive jobb. Där – i just det området, optimering för AI-beräkningar – ska jag försöka peta in mig själv framöver.

Patrik: 5 skäl att söka sig till Atea
  1. Möjligheten att jobba med i princip vad du vill. "Företaget är jättestort, med otroligt många olika teknikområden. Hittar man bara något man vill hålla på med – och det finns en kund som är beredd att betala för det – då kan du jobba med det."
  2. Du kan alltid få hjälp. "Jag är stort fan av att lösa problem själv i samarbete med kunden. Men de gånger jag kör fast då finns det alltid någon att ta kontakt och bolla idéer med."
  3. Betald utveckling. "Det är kundernas miljö som jag har utvecklats mest i, så egentligen har variationen på uppdragen varit en form av betald utveckling för mig.
  4. Friheten att styra över din tid. I många roller har du en flexibel arbetssituation som gör att du kan jobba hemifrån en del, och ofta styra över dina arbetstider om du vill jobba mer vissa dagar eller vissa veckor, och mindre andra."
  5. Folk är trevliga. "Det är bra stämning på företaget."

”Fantastiska möjligheter att jobba med AI på Atea”

Om du också vill ”peta in dig själv” i den stora efterfrågan som finns i korsningen AI och IT-kompetens, så kommer det nog aldrig att uppstå ett lika bra tillfälle än nu. Atea har som övergripande strategi att snabbt förflytta kompetens när marknadsbehoven förändras. Och det är ju precis vad som händer nu, när AI-vågen sköljer över varje sektor i samhället.

– Det är vår förhoppning att många konsulter väljer att förkovra sig inom AI-området. Det var ett av huvudsyftena med TechCampen, att väcka det intresset, säger kompetensutvecklaren inom Hybrid Platforms, Robin Markstedt.

Chefsarkitekten Jonas Emilsson instämmer:

– Vill man verkligen satsa och jobba med AI så finns det fantastiska möjligheter att göra det nu. Det är en toppenchans både för konsulter som jobbar på Atea idag, och för konsulter som vill söka sig hit.

AI förändrar både kundernas och konsulteras verklighet. Patrik Norman säger:

– Många behöver byta sätt att jobba. Vissa av oss it-konsulter kommer att använda AI mycket mer i våra jobb, medan andra behöver gå in i nya typer av roller. Det viktigaste är att man har förmågan att lära sig nya saker.

Han illustrerar detta med att berätta om när en kunds containerlösning plötsligt slutade fungera.

– Killen som hade installerat den var på semester, och nu hade de kritiska datainsamlingarna slutat att fungera. Det tog mig en halv dag att lösa. En tid därefter kom ChatGPT, och för att testa dess förmåga beskrev jag problemet som kunden haft i detalj, och frågade hur det skulle lösas. Jag fick nästan gåshud för att den föreslog exakt de steg som jag hade tagit. Det var hur kvalificerad rådgivning som helst. Då kände jag ”shit, det här bra grejer”.

Ständig utveckling på Atea

På Atea finns två typer av konsulter, menar Patrik. Sig själv beskriver han som en "Swiss Army Knife"-konsult som kan lösa en stor variation av problem ute hos kunderna. Den andra sorten är vad han kallar "klinkersläggare" i ett försök att måla upp en analogi.

– Vi har många som gillar att hålla på med en sak, och att bli bättre och bättre på just det.  De går in i hus efter hus och är specialister på att lägga klinkers, medan jag finns till hands i huset länge och målar, tapetserar samt åtgärdar alltifrån elavbrott, VVS-bekymmer och läckande tak.

Oavsett vilken sort du är, har du alla möjligheter att utvecklas på Atea. Du har tillgång till kunskap som inte vem som helst kan få tag på. Kompetenta kollegor som kompletterar eller fördjupar din kunskap, certifieringar, mentorskapsprogram och kurser – och möjligheten att prata direkt med specialister hos världsledande partners.

– Jag hade med mig en problemställning till TechCamp som jag sökt mycket om på nätet utan att hitta något relevant svar; huruvida man kan isolera en LLM (Large Language Model, typ ChatGPT) så att den inte ofrivilligt för över känslig information eller kunskap som den förvärvat vid användning, till exempel när en konsultfirma jobbar mot flera konkurrerande kunder. Man kan relativt enkelt sätta upp en lokal ChatGPT isolerad i en sandbox, men så fort den används så ”lär” den sig mer saker hela tiden.

Hur möter man behovet att utgå från en generell modell och sedan träna upp den på flera olika kunders specifika information? På eventet fick Patrik kontakt med Sara Banderby, dataanalysspecialist från Red Hat, som pekade honom i rätt riktning:

– Jag fick verifierat att man kan hålla specifik och känslig data i en kundspecifik array som sedan används tillsammans med en generell modell.

Den som är lika kunskapshungrig och driven som Patrik kommer alltid att vara relevant som konsult och ha spännande uppdrag när världen förändras med AI.