Hoppa till huvudinnehåll
2024-01-16

Alla vägar bär till Atea…

… även om vägen inte alltid är helt spikrak. Om jag ska beskriva min resa hit där jag är idag så är den allt annat än rak. Jag började studera 2015 – nästan för tio år sedan – och då var det inte ett it-inriktat program, utan något så fluffigt som Fred- och utveckling. Det kanske är lämpligt i den värden vi nu lever.

Antonia Johansson
Antonia Johansson
Management Trainee

Men hur hamnade jag då på Atea? Och varför? Uppenbarligen var inte Fred- och Utveckling linjen för mig. Jag ville in i it-branschen. Det jag älskar är att se punkten där människan och it möts, när vi tillsammans kan skapa något mycket större. Att branschen inte heller är konstant gör ju att vardagen blir mycket mer spännande. För dagens it-trender behöver inte vara morgondagens. Vilken bransch lever lika mycket på buzzwords som it-branschen?

Jag har väl haft lyxen att ha Atea i periferin men det var egentligen bananskalet som ledde mig hit. Jag studerade Management med it på Södertörns Högskola utanför Stockholm. Jag hann jobba lite efter min examen, men kände att det var dags att faktiskt jobba med it på riktigt. Just då fick jag en rekommendation om Ateas Trainee-program. På Assessment-dagen slog mitt hjärta en volt, Atea är ju fantastiskt! Här erbjuds möjligheter för utveckling och kunskapsbyggande, ett genuint ledarskap och otroliga kollegor. Jag står faktiskt bakom alla våra värdeord och kulturen genomsyrar på riktigt företaget.

Varför Software Cloud and Services?

Enheten är nationell, vilket innebär att vi verkar i hela Sverige. Det är 180 medarbetare runt om i landet som jobbar på Software Cloud and Services. Vi jobbar mot visionen; att skapa det enklaste sättet att köpa, hantera och optimera mjukvara, molntjänster och serviceavtal.

Här är några av Software Cloud and Services härliga chefer.

Det innebär att vi vill hjälpa kunderna under hela livscykeln. Men även säkerställa att de har rätt produkter, lösningar och tjänster. Som ni hör är det en enhet med många roller, mycket kraft och massor med möjligheter. Det är en enhet som driver framtiden.

Som en parentes till detta så består ledningsgruppen för Software Cloud and Services av fem kvinnor varav de är totalt elva i hela gruppen. Tittar man på hela chefsgrupperingen så består enheten av arton chefer varav tio av dessa är kvinnor, vilket är imponerande i en mansdominerande bransch. Heja Software Cloud and Services!

Vad får man faktiskt göra som Management Trainee?

Ojojoj, allt kommer inte få plats i detta blogginlägg. Det är lite som att plocka lösgodis när man är barn, allt ser så gott ut. Därför tänker jag att vi tar vid där Filippa avslutade sin blogg, vid mentor- och platschefsdagar. Då vi har olika mentorer och hemmamoduler har vi olika upplevelser. Då min hemmamodul är Software Cloud and Services så är Robert Haglund min mentor.

Robert arbetar som nationell affärsenhetschef för just Software Cloud and Services och har lång erfarenhet av Atea som bolag. 2021 klev Robert in i den svenska ledningsgruppen och inom Software Cloud and Services står det aldrig still. Så mina dagar med Robert bestod av att skugga honom i hans möten, men också få vara med på ett Chefsmöte.

Chefsmötet ger ett tillfälle för att samla alla chefer inom Software och ha givande diskussioner och framåtdrift. Detta innebar att jag fick träffa alla chefer och då även få djupare förståelse i vad deras team gör och bidrar med. Under samma period var Sverigestafetten även i gång. Sverigestafetten är en viktig fråga för Atea då det handlar om medarbetarhälsa. Så under chefsmötet hann vi självklart med både en lunchpromenad och eftermiddagspromenad. Mina två dagar med Robert och Software-cheferna avslutades med en livlig middag med mycket diskussion och skratt.

Men den veckan var inte slut där, för en resa upp till Skellefteå och platschef Magnus Tjernström var planerad också. Skellefteå-kontoret välkomnade mig med öppna armar och gav mig inte enbart en inblick i hur Magnus lägger upp sitt ledarskap utan också hur platskontoren verkar och hur Atea i norr fungerar. Jag fick ynnesten att under tre dagar skugga Magnus i hans vardag men också vara med under ett AI-seminarium.

En del av Trainee-året är att vi som traineer ska få en djup förståelse för Atea och även bygga vårt nätverk inom bolaget och utanför. Utöver att vi själva har detta ansvar, så finns planerade nätverksträffar med chefer som vi inte kommer i kontakt med under året. Cheferna pratar om sitt yrke och ger oss en inblick i deras vardag och arbete. Än så länge har vi träffat CFO Attila Fransén och Group CHRO Lisa Eklöf. Detta ger oss en unik möjlighet att komma nära cheferna och lära oss mer om ledarskap. För det är en del av en trainees vardag att ha diskussioner med chefer på olika nivåer. Många av de projekt som vi jobbar med under modulerna kommer från chefer och ofta så presenteras dessa för ledningsgrupper inom de olika enheterna.

Att jobba tillsammans är en annan del av trainee-året, även om modulerna ibland kan fokusera väldigt mycket på att självständigt nå framgång, så har man alltid minst två som stöttar en i bakkant. Vi som traineer är nog de som har flest antal avstämningar på Atea, vi har en mentor, en modulansvarig, en fadder och sedan programchefen för trainee-programmet. Så även om vi får vara en dragande del i projekten så har vi den stöttningen som vi behöver, och här är ingen fråga dum eller fel. Men även vi traineer får möjlighet att samarbeta med varandra under det som kallas case-veckor. Under dessa veckor får vi möta enheter som vi normalt inte kommer i kontakt med, vilket alltid är spännande.

Under hösten samlades vi traineer också på det som kallas Atea IT-arena vilket är ett event där partners och kunder möts. Dels är det en mässa men det erbjuds även olika typer av föreläsningar. Vi fick möjlighet att tillsammans medverka och jobba på mässan, där vi dels träffade Ateas SYO-konsulent Kim men också våra partners.

Men vad händer nu?

Jag läste ett citat nyligen ”Det din mage och hjärna säger dig på söndagskvällen, visar dig vad du egentligen tycker om ditt jobb” och det landar så rätt. Även om min väg till Atea inte var spikrak, så är jag lyckligt lottad för att jag hamnade här. Jag gläds varje dag av att möta kollegor, av mina projekt och även för kaffet. Det mina trainee-kollegor och jag har att se fram emot, tills du hör från oss igen, är nya modulstarter, chefsmöten och Vd-dagar. Så jag hoppas att du ser fram emot nästa blogginlägg lika mycket som jag!

Hoppas att vi ses,

Antonia