Ge din dator lite extra kärlek idag
Idag den 24 januari är det Circular Electronics Day. Jaha, tänker kanske du. Är det verkligen något som behövs? Vi har ju redan släktforskningens, murmeldjurens och pilsnerfilmens dag. Ja den behövs tyvärr mer än någonsin.
Den klart största klimat- och miljöpåverkan för it-produkter kommer från tillverkningen. Och precis som en dyr investering skrivs av på lång tid, behöver en produkt med hög klimatkostnad användas länge. Så är tyvärr inte fallet; allt för många it-produkter kasseras i förtid, innan de nått slutet på sin tekniska livslängd, vilket i stället leder till att bergen med elektronikavfall växer.
I år väntas 16 miljarder mobiltelefoner kasseras. Om man staplade dem ovanpå varandra skulle det bli ett torn på ungefär 50 000 km – lika högt som 263 158 Turning Torsos!
Källa: WEEE Forum
Att förlänga livslängden på it-produkter är en prioriterad fråga tycker även de nordiska organisationer som svarar på undersökningen vi gör inom Atea Sustainability Focus. Det ledde till en rapport i ämnet, Get more from less, som vi förra året lämnade över till it-industrin för att sätta fart på frågan.
Det rapporten slår fast är att:
- Radikalt förlängd livslängd kräver att vi i grunden förändrar hur vi ser på och konsumerar it-produkter med mycket mer fokus på funktion och nytta och mindre på produkten i sig.
- Det kräver en systemförändring men att vi trots det kan göra mycket redan idag. Något vi berättar mer om i den här filmen:
Det är med andra ord bara att sätta igång. Här kommer tre förslag på hur:
Använd produkterna längre
Många it-avdelningar är idag uppbyggda kring att produkter ska bytas ut med jämna mellanrum. Även avtalen skrivs på detta sätt. Fundera på vad ni kan göra för att utmana detta, såsom att köpa extra garantitid, skapa förutsättningar för att produkter kan uppgraderas och repareras samt ha en intern cirkulering där produkter rekonditioneras och övergår till användare med andra behov.
Skicka tillbaka produkter ni inte längre använder
Här passar det fint med uttrycket ”no-brainer” för det är så självklart egentligen. Produkter som ni inte längre har användning för kan få ett andra liv hos någon annan, och när det inte längre går, återvinnas så att det värdefulla materialet i dem kan tas tillvara. Använder ni Ateas tjänst Goitloop packas produkterna i ett skåp, skickas till vårt logistikcenter där de rekonditioneras och säljs vidare om skicket tillåter. Förtjänsten tillfaller er. Ni får dessutom en klimatrapport som visar hur mycket koldioxidutsläpp som sparats. Men no-brainer eller ej, vi vet att detta är lättare sagt än gjort. Därför erbjuder vi verksamheter som vill få till ett hundraprocentigt återtag (och det vill ni ju) stöd genom 100 %-klubben. Läs mer här!
Välj produkter som håller länge
När ni behöver fylla på med produkter, tänk längre än till bara inköpspriset. En produkt som håller länge, betingar mindre support och har ett högre andrahandsvärde kan många gånger också vara det bästa alternativet ur ett ekonomiskt perspektiv.
Vill ni göra det enkelt för er, välj produkter med en robust, tredjepartsverifierad hållbarhetscertifiering, såsom TCO Certified. Och du, behöver det vara en nytillverkad produkt? Det finns många ”pre-loved”-alternativ där ute som garanterat fyller era behov. Mer inspiration finns i det här blogginlägget jag skrev för ett tag sedan.
Som om inte detta räckte kommer snart ännu mer stöd från medlemmarna i vårt nätverk Leadership for Change som är i full färd med att sammanställa sina best practices för att förlänga livet på sina it-produkter. Håll utkik!
It-produkter är inte bara fantastiska verktyg som underlättar våra liv. De är sprängfyllda av ämnen – varav flera är det snart kan bli ont om – och frukten av väldigt många människors hårda arbete. Just därför är Circular Electronics Day dagen vi ska fira allra mest (och helst hela året). Så sluta för ett ögonblick att drömma om kladdkakans dag, och ge din dator och din telefon en klapp. De förtjänar ett långt bättre öde än att gå i förtidspension i en byrålåda.