Hoppa till huvudinnehåll
2024-09-02

Är datacenter den nya klimatboven?

Med prognoser som pekar på att datacenter kommer kräva alltmer av världens energiförbrukning är hållbarhetsfrågan viktigare än någonsin. Verksamheter och organisationer har stor makt att påverka hur mycket klimatet kommer påverkas av detta i framtiden – bland annat genom att inkludera hållbarhet i sina it-upphandlingar.

Maria Vuorelma
Sustainable Business Developer

Att förstå utmaningarna

Datacenter är kärnan i vår digitala värld. Från AI till appar, allt kräver en plats att bo och genereras. AI kommer kunna minska samhällets utsläpp till år 2030 med cirka 4 procent. Det finns alltså stor potential. Samtidigt vet vi att AI kommer kräva enorma mängder energi, och just hur mycket energi som kommer krävas vet vi inte ännu. Det finns många uppskattningar gällande detta, bland annat beräknas datacenter nyttja 8 procent av världens energiresurser år 2030.

Vad leder det här till? Jo, datacenter ses som den nya boven. Den stora energislukaren. Och det kan vara så, men ni som it-upphandlare har en väldigt stor möjlighet att påverka om det blir så.

Vi kan bryta ned hållbarhetsutmaningarna med datacenter i tre huvudområden: energieffektivitet, resursförbrukning och social hållbarhet i leverantörskedjan.

Energieffektivitet:

Datacenter är energiintensiva. Genom att prioritera energieffektivitet kan vi minska deras klimatavtryck betydligt. För att ytterligare minska klimatpåverkan kan man bland annat utnyttja tekniker som värmeåtervinning och förnybar energi.

Resursförbrukning:

Elektronikavfall är ett växande problem. 62 miljoner ton elektronikavfall produceras varje år. Tyvärr är det endast 22 procent av det här som återtas på ett ansvarsfullt sätt. Genom att kräva återtag från leverantörer kan vi även minska vår negativa påverkan på klimatet. Även om en stor del av ett datacenters klimatutsläpp uppstår i användningsfasen så står produktionen av datacenterutrustning för cirka 60 procent av klimatutsläppen när man räknar med genomsnittliga klimatutsläpp för svensk elproduktion. Därför blir det även viktigt att fundera på hur hårdvaran har framställts och att förlänga dess livslängd i mån av möjlighet.

Social Hållbarhet i leverantörskedjan:

It-branschen har en skuggsida fylld med etiska dilemman. Att komma åt utmaningarna är komplicerat, bland annat eftersom det är oerhört många aktörer inblandade i it-leverantörskedjan. I it-produkter finns något som kallas för konfliktmineraler. De kallas så för de utvinns i hög grad i områden där försäljningen kan komma att finansiera väpnade konflikter och bidra till allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Idag kan vi inte kravställa att en server inte får innehålla konfliktmineraler, då all it-hårdvara innehåller dessa mineraler. Men det som ni kan kravställa är att det finns ett leverantörsuppföljningssystem, det vill säga att det finns processer att hantera och få fram information om en it-produkt bidragit till konflikterna där mineralerna utvinns.

Med vägledning från EU

I en tid där EU strävar efter att minska klimatutsläppen med 55 procent till år 2030 från år 1990 är hållbarhetsdirektiv högt upp på tapeten, och det finns flera hållbarhetsdirektiv som har relevans för datacenter.

Energy Efficiency Directive (EED)

Syftet med Energieffektiviseringsdirektivet (EED) är att minska energianvändningen inom EU med 9 procent till 2030. Själva direktivet är inte nytt, men efter den senaste uppdateringen av direktivet ingår nu en paragraf som fokuserar specifikt på energieffektivisering av datacenter. EED delas inte in i privat och offentlig verksamhet, utan det baseras istället på energianvändning. Direktivet lägger gränsen för datacenter på 500 kW, men vi vet ännu inte vad gränsen kommer ligga på i Sverige. Tittar vi på Tyskland som exempel så har de satt en tuffare nivå på 300 kW. För att sätta det i kontext kan vi se att ett rack i ett datacenter i genomsnitt drar 10 kW.

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

EU:s direktiv för hållbarhetsrapportering, CSRD, påverkar även leverantörer av datacenter. Tidigare har fokus legat på verksamhetens egna utsläpp (scope 1 och 2), men nu ska leverantörer även kunna rapportera om utsläppen i värdekedjan (scope 3). Detta gäller även upphandling av molntjänster, datalagring och hårdvara för datacenter.

EU Taxonomin för hållbara investeringar (EU taxonomin)

I CSRD ingår även vad som kallas för EU Taxonomin för miljömässigt hållbar finansiering. Denna taxonomi är ett system som används för att bedöma hur miljömässigt hållbara olika ekonomiska aktiviteter är. Vad man har gjort är att man har undersökt vilka sektorer inom EU som har den största miljöpåverkan, såsom klimatutsläpp, och så har man tittat på aktiviteterna inom de sektorerna. Utifrån detta har man pekat ut it-branschen som en egen sektor, och datacenter som en specifik del i den sektorn med stor påverkan. Vi vet att AI kan minska samhällets utsläpp, men det behöver produceras på ett hållbart sätt. Därför innehåller EU

Genomlysning av din datacentermiljö

Med Atea Services for Sustainable Datacenters (ASSD) arbetar vi metodiskt fram en helhetsbild där effektiviseringen av ert datacenter samverkar med era övriga hållbarhetsmål.

taxonomin kriterier för hur ett datacenter kan ses som hållbart. Det viktigaste kriteriet som identifieras i den är att datacentret ska uppfylla EU:s Code of Conduct for Datacenter Energy Efficiency.

De som berörs av CSRD är samtliga bolag, men vi ser att det kommer bli riktgivande för hållbarhetsrapporteringen i stort. Detta är väldigt positivt då det innebär att organisationer kommer kunna jämföra sin rapportering över tid och det blir en jämförbarhet mellan organisationer.

Relevanta hållbarhetskrav som gör skillnad

Att ställa hållbarhetskrav i inköp och upphandlingar är ett kraftigt verktyg för att driva hållbarheten inom branschen. Men innan vi går in på hur ni som organisation kan ställa hållbarhetskrav är det viktigt att stanna upp och reflektera över de övergripande målen. Har er organisation en tydlig strategi på plats? Har ni övervägt säkerhetsaspekterna? Vilka delar av er it-infrastruktur behöver vara lokalt installerade och vilka kan flyttas till molnet? Genom att väga in hållbarhetsperspektivet i dessa beslut kan ni skapa en starkare grund att stå på.

På Atea har vi utvecklat en guide för att ställa effektiva och relevanta hållbarhetskrav vid it inköp. Ursprungligen utformades guiden med fokus på hårdvaru-upphandlingar, men dessa tre huvudrekommendationer är även relevanta för molnupphandlingar.

  1. Välj tillverkare som är med i RBA på minst nivån Regular Member
    En viktig aktör inom hållbarhet och it är The Responsible Business Alliance (RBA), den globala elektronikindustrins medlemsorganisation för hållbarhetsfrågor. De har ett medlemsskapssystem som garanterar efterlevnad av deras Code of Conduct. RBA har traditionellt fokuserat på hårdvara och social hållbarhet men har stärkt sitt fokus inom miljöfrågor samt har flera medlemmar som driver molntjänster.
  2. Välj TCO Certified (eller annan typ 1-certifiering)
    För att underlätta processen kan certifieringar vara till stor hjälp. Att kräva att leverantören är certifierad enligt EU:s Code of Conduct for Datacenter Energy Efficiency är ett exempel på hur organisationer kan säkerställa hållbarhet i sina it-lösningar.

    TCO Certified ställer omfattande hållbarhetskrav genom hela produktlivscykeln. Kraven innefattar både sociala krav (såsom arbetstider, arbetsmiljö och lönevillkor) och produktkrav (såsom energieffektivitet och begränsning av skadliga ämnen). För hårdvara kan TCO-certifieringar vara användbara, och även om det för närvarande inte finns produkter registrerade för datacenterutrustning kan det vara ett värdefullt utvärderingskriterium då steget för hårdvaruleverantörer att utöka certifieringen till denna kategori av sina hårdvaruprodukter inte är så långt.
  3. Säkra återtag
    Avslutningsvis är återtag av uttjänt it-utrustning av yttersta vikt för att minska it:s miljöpåverkan. Se till att redan vid köptillfället av datacenterutrustning ha en plan för hur det ni köper in ska återtas, till exempel genom att inkludera återtag i upphandlingen. Försäkra er om att produkterna ni skickar tillbaka i första hand återanvänds och i andra hand återvinns. Eller vid inköp av molntjänster, kravställ att leverantören ska ha ett systematiskt arbete med livscykelshantering och förlängd livslängd av hårdvaran.
Kravguiden hållbarhetskrav upphandling inköp

Fler råd och tips

I Ateas Kravguide finns dessa och många fler tips att ta del av för att skapa en hållbar it-miljö. Du hittar även ett specifikt kapitel som fokuserar på datacenter och molntjänster, där vi särskilt lyfter fram betydelsen av energieffektivisering, värmeåtervinning och användning av förnybar energi.

Vill du veta mer?

Maria Vuorelma
Sustainable Business Developer
Skicka e-post