ASF-rapporten 2024 är här
Scaling impact
Det är sju år sedan vi startade Atea Sustainability Focus. Vilken effekt har vårt arbete haft? Och kan den effekten öka framåt?
Rapporten konstaterar att mycket bra har hänt – men i för liten skala.
De nordiska it-köparna vill se nya grepp:
- ökat samarbete bland tillverkare för att stötta leverantörer längre bak i kedjan
- mer fokus på incitament och mindre på att kontrollera efterlevnad
- plattformar för att dela information
- mål- och incitamentsstrukturer som främjar hållbarhet
- skarpare och tydligare hållbarhetskrav i upphandling
Be a leader for change!
We are a group of engaged IT buyers who want to create positive change in the IT industry. We believe the way to do it is to unite behind a set of sustainability principles that already guide our own organizations, and apply them to the IT that we buy. Quite simply, take leadership, use our buying power, and let sustainability guide our decisions.
It’s more than walking the talk. It’s about creating a march.
Leadership for changeSustainability is all about the power of together.
Vad är Atea Sustainability Focus
Atea Sustainability Focus påskyndar omställningen mot mer hållbar it. Vi samlar de nordiska it-köparnas röst, skapar en plattform för dialog och driver angelägna frågor mot branschen. Steg för steg höjer vi tillsammans ribban inom det globala hållbarhetsarbetet. Läs mer nedan! Vill du vara med? Anmäl dig via knappen nedan så får du ta del av vad som händer inom initiativet och veta mer om hur du kan engagera dig.
In English
Your chance to shape the sustainability work of the IT industry
Sweden and the Nordic region are recognized globally as sustainability leader within the IT industry. Nowhere else is the concentration of leading sustainable businesses so high and nowhere else are sustainable procurement requirements so ambitious and demanding.
Med dig, för dig
Grunden i Atea Sustainability Focus är den undersökning vi gör bland nordiska it-köpare för att identifiera de bäst brännande hållbarhetsfrågorna för branschen men också få en bild av hur hållbarhet prioriteras vid inköp av it. Genom att delta i undersökningen ökar du förutsättningarna för branschen att svara upp mot de hållbarhetskrav som ställs vid inköp men underlättar också ditt eget arbete med att formulera och följa upp på relevanta och effektiva krav.
Bara en tredje del ställer ”tuffa” hållbarhetskrav
I den senaste undersökningen såg vi att den typiska respondenten är en beslutsfattare inom it verksam i en organisation med 500 medarbetare än fler. Detta är viktigt då det antyder att de som svarat är personer med potentiellt stort inflytande. 12 respektive 9 procent av de som svarat arbetar med hållbarhet eller inköp.
På en 5-gradig skala är den genomsnittliga prioriteringen av hållbarhet 3,8. Ändå är det bara en tredjedel som ställer avancerade hållbarhetskrav med mervärden och kontraktsvillkor.
De svarande anser att det viktigaste man kan göra för att bidra till mer hållbar it är att sätta en strategi för hållbar it (30 %). 33 procent säger sig ha en sådan på plats redan idag, en ökning från föregående år. Intresset för, eller värdet av, att köpa återbrukad utrustning och produkt som tjänst som bidrag till mer hållbar it är fortfarande lågt.
De hinder för att kunna prioritera hållbarhet som respondenterna nämner är desamma som tidigare år: det är svårt att få information om och jämföra hållbarhetsprestandan i olika lösningar, att det är svårt att mäta effekterna av de insatser man gör samt att det saknas tid och resurser för att följa upp kraven. Offentliga verksamheter anger i högre grad att de saknar tid och resurser, medan det bland privata företag är vanligare att man inte ställer krav alls.
Kraven kan bli tydligare
I en granskning av upphandlingsdokument och anbudsförfrågningar som gjordes till den senaste rapporten kunde vi se att it-köpare många gånger ställer vaga krav där leverantörerna ska beskriva hur de arbetar med en viss fråga. Detta försvårar utvärdering och gör det också svårt för leverantörerna att bedöma hur de lever upp till kraven. Mer konkreta krav som kan verifieras, såsom vetenskapliga mål, utsläppsminskningar, harmonisering med internationella instrument kan sannolikt öka effektiviteten i kraven.
”What Atea is doing is really, really a way of making people aware of what is happening and to take responsibility.”
Ladda ner Atea Sustainability Focus-rapporterna
ASF-rapport 2023
Omedelbara och relevanta åtgärder krävs för att minska klimatpåverkan från it, och vi måste gå från ord till konkreta utsläppsminskningar i hela värdekedjan.
Det är budskapen från de nordiska it-köparna som i årets ASF-rapport utkräver klimatansvar – av it-industrin men också sig själva.
Det innebär att:
- Branschen behöver visa konkreta framsteg
- Fokus på de åtgärder som har störst effekt
- Tillgång till robust data och bekämpa greenwashing
- Klimatkrav i upphandlingar som är i linje med nödvändiga utsläppsminskningar
ASF-rapport 2022
Att använda it-produkter längre är det bästa vi kan göra för klimat och miljö. Vi måste bli bättre på att ta tillvara på värdet i de produkter som produceras. Det kan vi göra redan idag!
- branschen tillsammans behöver ta fram standarder för produktlivslängd
- tillverkarna behöver samverka med köpare för att hitta hållbara konsumtionsmodeller
- köpare behöver ha interna policys som styr mot ökad produktlivslängd
Så ser processen ut
RBA har lanserat ett gemensamt rapporteringsramverk för branschen - "Practical guide to transparency in procurement".
Rådet - Advisory Board
ASF Advisory Board är det råd som sammanställer och tolkar de svar som nordiska it-avdelningar delar med sig av i ASF-dialogen.
Rådets uppgift är att formulera fokuserade och relevanta åtgärder som sedan lämnas vidare till branschen genom organisationen RBA, Responsible Business Alliance.