Hoppa till huvudinnehåll
2023-09-29

Därför lämnar jag inte Mac för PC

Vad är det som gör att jag som Mac-användare inte kan tänka mig att gå tillbaka till PC-världen? Anledningarna visar sig vara många och det vill jag dela med mig av. Följ med på en resa.

Jesper Andersson
Jesper Andersson
Partneransvarig Apple

Innan jag delar mina erfarenheter om varför jag inte kan tänka mig att återvända till PC-världen, så vill jag berätta om min datorhistoria. Min pappa hade tidigt en dator via sitt jobb, och jag minns fortfarande hur spännande det var att utforska alla möjligheter som den erbjöd. Men det var först i tonåren som jag verkligen började intressera mig för teknik och datorer.

Under högstadiet fick jag den unika möjligheten till en egen laptop från skolan. Vid den tiden var bärbara datorer fortfarande relativt dyra, så det var verkligen något speciellt. I skolan fanns det många teknikentusiaster, och det dröjde inte länge förrän vi insåg att Linux erbjöd ännu fler möjligheter än det dåvarande Windows 95. Att kompilera en kärna var något vi lärde oss (även om jag inte riktigt förstod vad jag gjorde på den tiden). Men nu inser jag att de färdigheter jag utvecklade då har varit en stor tillgång genom hela min karriär inom it.

Efter högstadieutbildningen fortsatte jag att fördjupa mig inom it och har under många år har jag haft möjligheten att lära mig otroligt mycket om alla aspekter av it. Jag har alltid haft en förmåga att snabbt ta till mig nya kunskaper, och det har definitivt bidragit till var jag är idag.

Under många år arbetade jag med att hjälpa företag att konfigurera och underhålla PC-datorer inom olika branscher. Jag hade förmånen att arbeta med stora privata företag, detaljhandeln, skolor och kommuner samt myndigheter. På alla dessa uppdrag var jag involverad i klienthantering.

Vändpunkten och övergången

När jag fick möjligheten att delta i ett projekt där vi skulle se till att användare enkelt kunde läsa e-post och använda en smidig app på en Apple iOS-enhet, hände något. Vid den tiden var det inte vanligt att IT-avdelningar hanterade mobiltelefoner. Oftast låg ansvaret hos telekomavdelningen, och de var inte särskilt intresserade av att driva och administrera tjänster på mobila enheter.

Apple för företag

Atea är Apple Authorised Enterprise Reseller. Till oss kan du vända dig oavsett vad du behöver rörande Apple.

Mer om apple för företag

Det som slog mig var hur enkelt det var att hantera mobila enheter jämfört med PC-plattformen - allt krångel med drivrutiner och operativsystemsbilder försvann. Vad menar jag med det? Jo, inga drivrutiner, ingen packning av applikationer och enkelt distributions av inställningar till enheterna. Det var här jag började använda Mac mer regelbundet för att förenkla hanteringen av telefoner.

Efter några år beslutade jag mig för att byta inriktning och fokusera mer på mobila enheter och Mac när jag såg att efterfrågan ökade.

Jag genomgick min första Apple-utbildning och lärde mig mycket om macOS-plattformen. Jag insåg snabbt att samma enkelhet som fanns på telefoner och surfplattor även fanns på datorerna. Inga bilder, inga drivrutiner och inget behov av att packa om applikationer.

Nu använde jag verkligen Mac på allvar på jobbet. Jag har nu arbetat med Mac i flera år, och jag tänker, varför skulle jag vilja gå tillbaka?

Ja, min första tid med Mac på jobbet var bra, men det fanns naturligtvis utmaningar (som nu inte längre finns)

Outlook. Mac Outlook hade då stora skillnader jämfört med PC-versionen, men idag, med Office 365, är detta gap helt utjämnat.Ansluta till nätverksenheter som G: eller H: på PC. Det var något som vi manuellt var tvungna att koppla upp, och även om det fungerade, var det inte lika smidigt som idag med tjänster som OneDrive och SharePoint som gör det möjligt att samarbeta i samma fil samtidigt.Interna webbplatser som krävde användning av Internet Explorer för att fungera korrekt. Här har Windows 10 och 11-projekten verkligen hjälpt till. Många företag använder nu Microsoft Edge som standardwebbläsare, och den fungerar nu på samma sätt på en Mac-enhet.Sparat lösenord i webbläsaren eftersom Mac hade sämre stöd för automatisk inloggning på företagswebbplatser med företagskonton. Nu har macOS den bästa inbyggda lösenordshanteraren i världen, så för mig är detta inte längre ett problem. Men för vissa kan det fortfarande kännas omständligt. Numera kan vi enkelt implementera "Single Sign-On" på gamla Active Directory-on-premises-webbplatser. Till och med moderna webbplatser med SSO via SAML eller OATH kan nu hanteras enkelt och effektivt. Vi kan till och med logga in med våra företagskonton direkt i macOS och få en sömlös inloggningsupplevelse.

Säkerheten med Mac

Säkerhet är en annan viktig aspekt när det kommer till Apple. De har verkligen satsat på säkerhet, och jag uppskattar verkligen det som de har åstadkommit. Personligen har jag en viss kunskap om säkerhet, men jag vill dela med mig av vad jag gillar med Apples säkerhetsstrategi.

Hela "System"-partitionen är "Read-only."

Vad betyder detta? Det betyder att det är extremt svårt för operativsystemet att bli korrumperat även om en hackare skulle lyckas ta sig in i systemet. För att detta ska ske måste angriparen komma åt krypteringsnycklar som hanteras av ett mycket begränsat antal individer över hela världen. Varje person har en unik del av nyckeln, och ingen vet vad den andra har. Om något mot förmodan skulle gå fel med operativsystemet kan vi alltid installera om en Mac med ett nytt operativsystem och behålla alla applikationer och lokala filer.

Antivirus Xprotect

Varje macOS-enhet är utrustad med inbyggt antivirusprogram som kallas Xprotect. Skyddet hanteras av Apple och uppdateras regelbundet med nya signaturer för att skydda mot skadlig kod. Det är faktiskt ett mycket effektivt skydd, men det ger inte inblick i vad som händer på enheten, som vilka filer som har tagits bort eller vilka attacker som skulle ha kunnat inträffa. För att få den insikten rekommenderas det att lägga till ett extra skydd som ger mer kontroll och överblick över enhetens säkerhet. För mig handlar säkerhet om snabba beslut och insikter. Genom att ha detta extra skydd kan vi agera snabbt och möjligen stoppa en attack innan den orsakar allvarlig skada.

Gatekeeper: skyddar mot obehöriga applikationer

Gatekeeper är en viktig del, som har i uppgift att skydda enheten mot obehöriga applikationer. En av fördelarna med Apples hantering av applikationer är att de genomgår en granskning innan de godkänns för installation på Apple-enheter. Detta har lett till att Apple har återkallat certifikat för vissa applikationer som har visat sig innehålla skadlig kod. Resultatet är att dessa applikationer omedelbart slutar fungera på alla Apple-enheter över hela världen.

Det finns naturligtvis mycket mer att säga om Apples säkerhetsåtgärder, men en viktig poäng är att vi kan hjälpa användarna att agera rätt och se till att de har de senaste inställningarna och skydden aktiverade för att minimera riskerna för attacker. Allt detta kan enkelt hanteras med hjälp av moderna hanteringsverktyg och en MDM-server. Idag kan vi hantera allt från specifika inställningar till att säkerställa att applikationer och operativsystem alltid är uppdaterade med de senaste versionerna och skyddsuppdateringarna.

I varje företag har vi ett ansvar att följa lagar och förordningar när det gäller hantering av data och säkerhet för att skydda företaget och dess information. Med moderna verktyg kan vi enkelt säkerställa att vi följer dessa regler och håller oss inom ramen för IT och informationshantering.

Nätverksaspekten är en annan viktig faktor när det gäller datorer. När jag träffar kunder som använder Mac eller när jag har varit ute på olika uppdrag har jag märkt att många har Mac-enheter i sina nätverk. Tidigare var det komplicerat att konfigurera Mac-datorer för att ansluta till företagsnätverk, men idag är det mycket enklare. Vi kan ge en Apple-enhet tillgång till både Wi-Fi och säkra LAN-nätverk som kräver certifikat för autentisering. Samma metod som används för att konfigurera en modernt hanterad PC med Autopilot kan nu användas för att konfigurera en Mac för liknande åtkomst och upplevelse.

”Jag tror att det inte längre handlar om att vara redo för macOS i sig. Det handlar om att vara redo för framtidens klienthantering.”

Verktyg för produktivitet

Bara tanken på att jag direkt från tangentbordet kan trycka på "CMD+SPACE" och snabbt söka efter allt mellan himmel och jord är fantastiskt. "4500 SEK till USD" ger mig omedelbart en översättning till hur mycket 4500 SEK är i USD. Men det stannar inte där. Jag kan söka efter ord eller text i en fil och få fram alla filer som innehåller den informationen på ett ögonblick. Jag kan enkelt söka efter e-postkonversationer eller till och med mina kontakter som är synkroniserade mellan telefonen och datorn. Jag kan ange ett flygplansnummer och få information om när planet avgår och landar. Alla sökningar tar bara några sekunder och ger mig snabbt svar på mina frågor.

En annan funktion som jag verkligen uppskattar är integrationen med min telefon. Jag kan enkelt svara på textmeddelanden från datorn eller flytta över samtal från telefonen till datorn och vice versa. Jag kan också enkelt kopiera text eller bilder mellan telefonen och datorn, och allt sker krypterat via Apple.

Även om jag inte nödvändigtvis rekommenderar det har vi möjligheten att stänga av dessa funktioner om vi vill. Min rekommendation är att lära sig hur Apple hanterar säkerhet och integritet kring dessa funktioner för att kunna utnyttja dem på ett säkert sätt.

Redo för framtidens klinthantering

Det finns så mycket mer att säga om macOS och dess fördelar som arbetsverktyg. Alla är naturligtvis inte redo för att migrera helt till macOS ännu, och det är helt okej. Men jag tror att det inte längre handlar om att vara redo för macOS i sig. Det handlar om att vara redo för framtidens klienthantering. En macOS-enhet kan nu konfigureras på samma sätt som en modernt hanterad PC, och fördelarna är desamma när det gäller att flytta klienter till molnet. Samma utmaningar som jag har nämnt tidigare, som anslutning till lokala filresurser eller behovet av säkra nätverksanslutningar och autentisering mot interna webbplatser, kommer även att finnas för PC-plattformen när den migreras till molnet. Så varför inte överväga macOS-plattformen först?

Vad jag menar med det är att om vi löser dessa utmaningar för macOS kommer vi också att ha en lösning för våra PC-klienter när vi i framtiden vill hantera dem på ett nytt sätt. Med min breda erfarenhet av klienthantering vet jag att jag inte vill gå tillbaka till det gamla sättet som skapade frustration, en sämre användarupplevelse och som var svårt att underhålla.

Träffa mig på Atea IT-arena 🟣

Vill du veta mer om detta? Ta chansen att träffa mig och Apple på IT-arenan senare i höst.

Där kommer vi gärna att guida dig i dessa frågor. Och om du tycker att jag har fel, tveka inte att utmana mig. Jag ser fram emot att diskutera och dela mer om min passion för Apple och varför jag inte vill gå tillbaka till PC-världen.

Hitta en IT-arena nära dig 

Jesper Andersson
Kontakta gärna mig om du vill veta mer
Jesper Andersson, Partneransvarig Apple
Skicka e-post
Två leende kvinnor framför en Macbook

Alla borde få jobba på den dator som man gillar bäst

Vi på Atea stöttar dig som jobbar med it, så att du snabbt får hjälp med utbildning, integrering och managering av Mac. Det ska vara tryggt, enkelt och säkert att erbjuda fritt val.

Fritt val