Hoppa till huvudinnehåll
2024-10-24

Mina första intryck av en Copilot+ PC

Vad är upplevelsen av ARM-plattformen? Dell Latitude har länge varit en pålitlig arbetsstation för många yrkesverksamma, men nu, med Copilot+-certifiering, har denna robusta dator fått ett rejält lyft. I detta inlägg delar jag med mig av mina första intryck av denna smarta och kraftfulla maskin, Dell Latitude 7455.

Richard Hagerwald
Lead architect, Digital Workplace

Design och byggkvalitet

Det första som slog mig när jag packade upp min Dell Latitude 7455 var den solida byggkvaliteten. Chassit känns robust och tåligt, vilket ger en känsla av hållbarhet som är oumbärlig för en arbetsdator. Den ger intrycket av att kunna leverera prestanda, och fingeravtrycksläsaren är subtilt integrerad i strömknappen. Ser man till designen på enheten, så är den samtidigt nätt och verkligen bärbar. Det är en så kallad ”AI-dator”. Det vill säga att den har såväl en dedikerad hårdvarudel för AI-beräkningar lokalt, och en Copilot-tangent på tangentbordet för att snabbt kunna nå smarta AI-funktioner.

Överlag känns det som en gedigen enhet och den ligger bra i handen när man bär den med sig.

Prestanda och Respons

Prestandan och rappheten i enheten är det första som slår mig – bara jag lyfter på locket så startar enheten blixtsnabbt och levererar direkt fantastisk respons. Väl inne i Windows 11 så är systemet snabbt och responsivt, och multitasking känns smidigt även på den 49-tums skärm jag kopplat in på en av de två USB-C-portarna. Jag kunde lätt ha flera applikationer öppna utan att uppleva någon märkbar fördröjning, vilket är en stor skillnad från min andra arbetsdator.

Windows körs på en helt annan processorarkitektur än de datorer vi kanske är vana vid – ARM istället för det traditionella x86/x64. För gemene man så kan det upplevas som att ”jaha, behöver jag fundera över det? Det funkar väl ändå?” I stort så är svaret ”ja”, men det finns också applikationer som verkligen inte fungerar – säkerhetsprogramvaror i olika former, specifika verksamhetsspecifika program som inte uppdaterats på några år men också scenarier jag själv inte hunnit testa av så klart.

Batteritid

Ett av de stora argumenten som man lyfter när det gäller just den ARM-baserade plattformen är just batteritiden, i synnerhet när det gäller lokala funktioner kopplat till AI-förmågor och videouppspelning. Jag har framförallt använt datorn kopplad till en dockningsstation, så batteritid har jag inte utvärderat fullt ut men möjligheten till multitasking, digitala möten, och där ett parallellt arbete med Teams, Outlook, Word, PowerPoint - allt flyter på helt sömlöst.

Copilot+ funktioner

Det som verkligen skiljer denna dator från mängden är Copilot+-funktionerna. För att få en certifiering som en Copilot+-certifiering så har enheten inte bara en fantastisk prestanda för AI-funktioner – dessutom så har datorn en förstärkt säkerhet i ett antal olika aspekter. Som slutanvändare märker jag det knappt utan det är inbyggt och sömlöst i inloggningsflödena.

Utöver säkerhet så finns också ett antal funktioner som, på riktigt, gör skillnad i det hybrida arbetslivet. Se mer om några av dessa här nedan.

Kamerans AI-funktioner

Det kan hända att det känns löjligt att ha möjlighet att se ut som en animerad seriefigur för att kameran i datorn lägger på ett filter, och kanske är det inte framförallt där som de stora nyttoeffekterna med AI-kameran kommer in – hur skoj det än kan verka. Snarare är det i möten där man ska dela saker på en extern skärm, behöver röra blicken till andra saker än kameran och samtidigt inte vill släppa blicken. Med AI-tekniken så ser det ut som att du tittar in i kameran, även om du egentligen tittar på något annat. Självklart är detta med vissa begränsningar, men det ger ändå en helt annan känsla av att man är ”med” i mötet även om man kanske filar det sista på presentationen eller bara tittar på en extern skärm.

AI-kamera-Copilot+

Paint Cocreator

Programmet Paint har funnits under lika många år som jag använt Windows, och med förmågor på den lokala datorn så tar man det till helt nya höjder med Paint Cocreator. Bara genom att beskriva vad jag vill rita och sedan börja dra några linjer, så skapar Cocreator en bild i den stil jag har valt.

AI paint Copilot +

Live-översättning – än så länge bara till engelska

Ett område där AI-funktionerna verkligen gör nytta är i live-översättningar. Allt ljud som kommer ut ur högtalarna transkriberas till det språk som man väljer – än finns dock inte svenska som val, men vi ser att det ligger runt hörnet eftersom våra nordiska språk har stöd redan idag. Funktionen fungerar ganska så bra och ger helt enkelt en textningsrad längst ner på skärmen till det språk som man valt ut. Översättningen sker alltså lokalt i datorn snarare än i en molntjänst, vilket direkt får en hastighetsmässig stor fördel.

Ljud och input

Något som verkligen imponerar är ljudet i den förhållandevis lilla datorn – fastän det är en dator med väldigt litet fotavtryck så levererar den såväl fyllig basåtergivning som kristallklart ljud i såväl tal som musik. När det handlar om hur man interagerar med datorn så är såväl pekplatta som anslutningar in i datorn väl genomtänkta, om än väldigt minimalistiska – något som inte blir en utmaning eftersom man har så mycket kraft i den egna enheten och den är oerhört trevlig att arbeta med både vad gäller tangentbord och musplatta.

Värdet med AI-dator råder det inga tvivel om

Efter att ha testat Dell Latitude 7455 med ARM-arkitekturen så kan vi konstatera att det är en oerhört snabb dator men fantastiska prestanda. I den miljö där jag har testat så har det funnits applikationer som har varit kritiska för en välfungerande arbetsplats, men som inte fungerat tillsammans med ARM-plattformen. Utifrån det, så blev upplevelsen inte den optimala, men trots detta så är mina spontana reflektioner att Copilot+ är ett fantastiskt kliv framåt jämfört med datorer utan AI-förmågorna på klienten.

Prestandamässigt sker det alltid en ständig utveckling och ARM-plattformens försprång i oktober 2024 är något som inom kort är rimligt att anta kommer att tas över från andra leverantörer på x86/x64-plattformen. Att AI-förmågor har ett värde i den lokala klientdatorn råder det ingen som helst tvivel om men att hitta och förstå var användningsfallen kan skapa värde just i din organisation är en viktig del i inköpsprocessen.

Jag själv vill i alla fall inte vara utan AI på min dator nu!

Kontakta gärna mig om du vill veta mer
Richard Hagerwald, Lead architect, Digital Workplace
Skicka e-post