Hoppa till huvudinnehåll
2024-06-14

Apple har äntligen nämnt ordet “artificiell intelligens” = Apple Intelligence!

Det råder ingen tvekan om att den senaste tiden har präglats av AI. Många har dock uttryckt oro över att Apple inte diskuterar detta öppet, vilket riskerar att de hamnar efter. Men det är faktiskt inte sant.

Jesper Andersson
Jesper Andersson
Partneransvarig Apple
Apple Intelligence

Apple har valt att prata om det på ett annat sätt, och deras fokus har legat på att prata om upplevelsen och effekten som maskininlärning och AI har på användarupplevelsen. Exempelvis hur Fall detektion räddar liv, hur Face ID har hjälpt oss att enklare komma in i telefonen. Men sanningen ligger i att allt detta bygger på AI teknik. 

Under deras keynote den 10 juni på WWDC så nämnde Tim Cook ordet Artificiell intelligens för första gången i publika sammanhang. Här blev det tydligt att Apple har jobbat långsiktigt med Generativ AI och Artificiell intelligens, dock har Apple valt att döpa om deras initiativ till ”Apple Intelligence” = AI. Kanske har marknadsavdelningen dragit ett smart drag, vem vet? Det återstår att se. 

Men det som verkligen sticker ut är att Apple även sticker ut och säger ”AI For the rest of us” och så är det verkligen tror jag. För vad de verkligen har lyckats med är att göra AI enkelt och tillgängligt för alla på direkten. Exempelvis:  

Du med en Mac från 2020 med Apple Silicon kommer kunna använda AI-tjänsterna 

Från ett användar- eller it-avdelningsperspektiv kanske man inte ser Apple Intelligence som revolutionerande. Vi har redan sett liknande lösningar, till exempel från Microsoft och deras CoPilot. Att Apple nu kommer med liknande lösningar kanske inte är den stora nyheten. Det som gör Apple unikt är dock deras tillvägagångssätt. 

Apple Intelligence kräver inte att du köper ny hårdvara. Många AI-funktioner, som de som kommer med Copilot+ för PC, är visserligen spännande, men de kräver att du köper en ny bärbar dator för att kunna använda dem. Även om andra tillverkare kommer att få AI-stöd via AMD och Intel-datorer som uppfyller kraven för Copilot+, kommer dessa funktioner inte att vara omedelbart tillgängliga.  

Här skiljer sig Apple markant. Om du redan äger en Mac från 2020 eller senare, kommer du att kunna använda AI-tjänsterna på dina befintliga enheter utan att behöva köpa något extra. Under sin keynote-presentation framhöll Apple att deras M-serie-chip, liksom A17 Bionic, redan har inbyggd AI-hårdvara. Det innebär att du inte behöver köpa en specifik MacBook för att dra nytta av de nya funktionerna. Apple har byggt upp sin hårdvarustack under de senaste åren så att du kan få tillgång till Apple Intelligence med de enheter du redan äger.

Även om Microsoft och CoPilot erbjuder fantastiska möjligheter på våra PC-datorer, fungerar de lika bra på en Mac. Men om man ser bort från Microsoft och CoPilot, är Apple Intelligence gratis att använda och kommer med en gratis uppdatering.

Utöver att det är en gratis uppdatering, kommer den att vara tillgänglig på tre kategorier av enheter: Macs, iPhones och iPads. Dessa enheter kommer att fungera tillsammans, vilket ger en sömlös användarupplevelse över hela Apple-ekosystemet.

Just Apple och dess ekosystem är styrkan i deras plattform. En Apple-produkt är egentligen inte mer unik en någon annan telefon eller dator. Men när man kombinerar dom tillsammans och allt hänger ihop det är då man får ihop helheten. Exempel på detta kan vara enkla saker som att man får sina SMS på sin dator vilket man numera kan få på en PC också. Men Apple lyckas alltid ta det ett steg längre, ett Exempel på detta är iPhone skärmdelning där vi kan se hela vår telefons skärm på vår dator. Interagera med telefonen som ligger låst i vår ficka, få våra notiser och nå våra funktioner som är bäst lämpade på vår smarta telefon. De kombinerat med Apple och deras smarta AI assisten som känner till dig och din personliga agenda kommer att sticka ut när det kommer till deras AI Lösningar.

Ett exempel är att du kan ta bilder på din iPhone, dra upp dem med AI-sökning på din Mac och generera nya versioner av dem på din iPad. Dessa enheter som arbetar i tillsammans visar hur kraftfull AI verkligen kan vara. Apple tar med AI till användarna, inte ber dem att gå och hitta den.

Apple visar tydligt att de vet vad de gör när det kommer till AI - trots vad många tvivlare har hävdat. De har just tillkännagivit den bästa on-device-modellen på marknaden, samt sitt eget datacenter - som Apple byggde från grunden – där de kan avlasta lokala AI assistenten med cloud tjänster eller som de själva benämner det ”Private Cloud” som bygger på Apple och deras egna Silicon CPU och säkerhet. Apple har tagit fram en unik lösning som hanterar lasten mellan dessa AI tjänster på ett fantastiskt sätt utan att påverka säkerheten och dina personliga filer och tjänster.

Sammanfattat

Låt oss snabbt sammanfatta hur Apple fördelar sina AI-arbetsbelastningar, som grupperas i tre kategorier: on-device, privat molnbearbetning och nyttjade av tredje parts leverantörer och deras AI Tjänster. (förklaras nedan). Observera att det är Apples OS som automatiskt bestämmer om AI ska köras lokalt eller fjärrstyrt, om det inte är för ChatGPT som kräver att användaren uttryckligen väljer att delta. De tre kategorierna: 

  • On-edge LLM-inferens: En liten, låglatens AI-modell (3 miljarder parametrar) kommer att inkluderas i framtida iOS-versioner, och den kommer att kunna förstå användarkommandon, den aktuella skärmen och utföra åtgärder på appar. Den kan hantera enkla uppgifter som sammanfattning, samt driva “AI-agent”-funktionerna hos Siri (som att hantera användarkommandon som kräver att man öppnar och använder flera appar - t.ex. “Siri, ring en Uber till närmaste Costco”). Det viktigaste är att modellen körs på Apple Silicon (t.ex. M-X-chips). 
  • Privat molnbearbetning: Den on-device LLM kan bestämma sig för att överföra vissa komplexa uppgifter till kraftfullare modeller som finns i Apples datacenter (kallade “privat molnbearbetning”). Dessa datacenter kommer också att köras helt på Apples M-chips. Data som skickas fram och tillbaka kommer att vara helt krypterade och säkrade. Servrarna själva är gjorda av Apple från grunden. Med andra ord har Apple vertikalt integrerat allt som krävs för att köra AI on-device och inuti datacenter. 
  • Tredjepartsmodellinferens: Användare kommer också att ha möjlighet att använda OpenAI:s ChatGPT direkt från Siri eller vissa iOS-appar. Observera att detta inte är detsamma som att använda ChatGPT som en ersättning för Siri - vilket är vad många trodde att OpenAI-partnerskapet innebar. Istället erbjuds ChatGPT som ett alternativ till Apples modeller i vissa situationer (t.ex. användaren ska utföra e-postrevision, och ChatGPT:s svar erbjuds som ett val). 

Det är fantastiskt att vi nu får tillgång till spännande AI-funktioner för de som har en Mac. Men hur ser situationen ut på den svenska företagsmarknaden? Vi ser en tydlig trend där efterfrågan på Mac ökar och blir allt större. Men vad händer om vi inte har möjlighet att använda Mac på vårt företag? Detta är en fråga som många företag står inför idag och det är viktigt att hitta lösningar som passar alla företags unika behov och förutsättningar. 

Samt vi kanske inte heller har tid att skapa ett projekt för att få det att fungera? Men jag har goda nyheter för er! 

Ni kanske just nu sitter i ett Windows 11-uppgraderingsprojekt som tar er tid. Sanningen är att när ni gör det, banar ni väg för macOS på ert företag. En Mac hanteras bäst på samma sätt som en Windows 11-dator idag. 

Så tveka inte, ta kontakt med mig så ska jag guida er på bästa sätt i denna möjlighet kring AI och Mac på ert företag.

Jesper Andersson
Kontakta gärna mig
Jesper Andersson, Partneransvarig Apple
Skicka e-post