Hoppa till huvudinnehåll
2022-06-02

Insiktsfullt och upprymt på Atea Bootcamps första dag

Härlig stämning rådde på Atea Bootcamps första dag, som om deltagarna äntligen blivit utsläppta på gemensamt grönbete efter alltför lång tid i den egna boxen. Många angelägna ämnen fanns att diskutera: samverkan, säkerhet, kompetensbrist och hållbarhet. Dagens inspirationstalare Daniel Pink fick också alla att inse att det inte behöver vara helt fel att ångra saker i livet.

Förväntan och spänning låg i luften, när 15-årsjubilerande Atea Bootcamp för första gången sedan före pandemin kunde hållas fullt ut på ett myllrande Hotel Tylösand. På plats fanns över 500 beslutsfattare från omkring 200 organisationer.

När deltagarna började fylla kongresshallen för det första föreläsningspasset ekade The Arks ”Echo Chamber” ur högtalarna. För den som lyssnade på texten gick det att skönja ett inbäddat budskap med bäring på hela evenemanget: kliv ur din egen bubbla för en stund, låt oss lära av varandra.

Styrkan med Atea Bootcamp är möjligheten till nya insikter och utbyten av erfarenheter. Årets tema var ”Collaboration – tillsammans för Sverige”. Denna första dag pågick intensiva samtal överallt i byggnaden. Nya möten blandades med glada återseenden.

– Nämen hej! Vi har ju inte ha setts på flera år, hördes någon glatt utropa i vimlet vid en av de många utställningsmontrarna utanför kongresshallen.

Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör Atea

It-branschen tar ansvar i osäker värld

Moderatorn Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör, var rejält taggad när han hälsade alla välkomna och kallade till och med årets Atea Bootcamp för det viktigaste någonsin. Vad kan it bidra med i en värld som precis har lämnat en stor kris för att gå rakt in i nästa?

Under pandemin visade it-branschen framfötterna och vann stort förtroende. Vad händer nu, när kriget pågår runt knuten och säkerhetsläget i världen drastiskt har förändrats?

– Det är allvarliga tider vi går in i. Hur kan vi inom it i rådande världsläge ta ansvar och kliva fram för att skapa motståndskraft och beredskap? sade Magnus Sallbring.

För en stund såg han sammanbiten ut, men som vanligt hade han inte långt till ett leende och lockade snart förlösande skratt ur publiken.

Atea Bootcamp må lyfta viktiga frågor, men det handlar också om att umgås och ha kul. Humorn är ett effektivt sätt att nå ut med seriösa budskap.

Linus Wallin, vd Atea Sverige

Samverkan kan lösa branschproblem

Betydelsefulla initiativ som ställningstagandet mot konfliktmineraler och 100 %-klubben, som syftar till en cirkulär användning av it-utrustning, föddes på Atea Bootcamp. Nyckelordet är samverkan, att tillsammans stå upp för eller förbinda sig till något.

Det är också denna gemenskap som eventet vill främja, för det är ibland ganska lätt att känna sig ensam som it-beslutsfattare, framhöll Ateas vd Linus Wallin, dagens första keynote-talare.

– Jag tror att den ensamheten är livsfarlig. Att få stanna upp och reflektera och samverka med varandra för att ta in nya perspektiv är galet viktigt, sade han och slog fast att samarbete inom och mellan verksamheter inte bara är önskvärt, utan nödvändigt.

Linus Wallin tog avstamp i den färska Voister CIO Analytics-rapporten, som presenterades under evenemanget. I den framhåller 86 procent av de tillfrågade samverkan som en framgångsfaktor för att nå uppsatta mål.

Det saknas knappast utmaningar inom it-området: behov av förbättrad säkerhet och hållbarhet samt, inte minst, fler kompetenta medarbetare. Diskussionen om kompetensbristen löpte som en röd tråd genom denna första dag. Och vem ska lösa problemet? Knappast någon extern kraft.

– Redan 2017 slogs det fast att 70 000 personer saknas i vår bransch till 2024. Inget har förändrats sedan dess. Vad gör vi åt det? Alla står och fiskar i samma damm och alla vill ha seniora experter. Men hur ser vi till att attrahera nya talanger? Människorna finns ju där ute, men känner en blivande ingenjör till att vår bransch kan vara en framtid? frågade sig Linus Wallin retoriskt.

Svaret fanns implicit i frågorna. Det är alla i branschen som har ett gemensamt ansvar att locka nya krafter. Linus Wallin avslutade därför med en uppmaning:

– Vad tänker ni göra under de kommande tolv månaderna för att skapa och föda nya talanger till vår fantastiska bransch?

Microsofts nyblivne vd Tomas Frimell

Säkerhet i fokus för Microsoft

Näste talare, Microsofts nyblivne vd Tomas Frimell, lyfte samma fråga, kopplat till behovet av ökad säkerhet. Antalet incidenter ökade kraftigt under pandemin, inte minst för att säkerheten inte var lika stor på hemmakontoret som på arbetsplatsen.

Under de kommande åren väntas attackerna bli ännu fler. År 2025 beräknas den årliga samhällskostnaden för cybersäkerhet i världen uppgå till 10,5 biljoner kronor och samma år beräknas det saknas 3,4 miljoner personer för att utföra detta jobb.

– Hur hanterar man ett säkerhetsproblem när det inte finns personal som kan hjälpa dig och problemet fortsätter att accelerera? sade Tomas Frimell och lät frågan hänga i luften.

It-säkerhet är ett av de verksamhetsområden som Microsoft fokuserar mest på och kommer att lägga stora resurser på under de kommande åren.

– Vi vill använda oss av vår storskalighet för att läsa signaler i världen och har också kunnat förhindra attacker för att vi har 30 miljarder signaler som hela tiden tickar runt. Vi måste alltid anta att det värsta kommer att hända. Det är alltid via den svagaste länken som någon kan komma in, sade Tomas Frimell.

Gående möte under Atea Bootcamp

Efter gående möten, där deltagarna i grupper om tre fick diskutera dagens brännande fråga om vad de själva kan göra för att få in talanger i branschen, och därefter två omgångar inspirerande breakoutpass var det dags för nästa session i kongresshallen.

Accelererad digital resa för IKEA

Anna Stenmark och Bassam Sabry från IKEA, delade med sig av sitt bolags digitala resa, påskyndad av pandemin.

– På grund av covid har vår digitala resa kraftigt accelererat, för i många länder kunde vi helt plötsligt inte ha några butiker öppna. Många beslut fick fattas snabbt. Vi hade inte längre lyxen att kunna lägga upp en plan under sex månader. Det digitala blev helt avgörande för verksamheten, sade Bassam Sabry.

Anna Stenmark, Senior business oriented digital executive and digital transformation leader och Bassam Sabry, Senior Digital Executive and Business Transformation Expert på scen.

Under många år har alla processer, från leveranskedjor till varupresentationer, anpassats för att vara så optimala som möjligt för de fysiska butikerna. Nu måste hela paketeringen göras om och skapa samma känsla oavsett var och hur kunden interagerar med IKEA, vilket är lättare sagt än gjort, konstaterade Bassam Sabry.

Den insikten ledde tillbaka till Atea Bootcamps huvudtema: samarbete. Alla delar av verksamheten och IKEAS affärspartners har behövt inkluderas i den digitala transformationen.

– Vår huvudutmaning är att se till att kundupplevelsen blir så bra som möjligt oavsett vilken kanal kunden väljer att möta oss i. Det är viktigt att komma ihåg att det digitala inte på något vis tävlar med våra fysiska kanaler. Snarare handlar det om hur vi kan stärka de sistnämnda genom det digitala, sade Anna Stenmark.

Daniel Pink

Ånger som positiv kraft

Sist ut på scenen denna dag var årets inspirationstalare Daniel Pink, bästsäljande författare till sju böcker och med ett förflutet som talskrivare för forne vicepresidenten Al Gore. På Atea Bootcamp stod hans senaste alster, ”The Power of Regret: How Looking Backward Moves Us Forward”, i fokus.

Daniel Pink är övertygad om att vi inte ska trycka undan vår ånger. Tvärtom kan vi lära oss mycket av att våga erkänna de saker som vi hade önskat att vi hade gjort annorlunda.

– Ånger är en känsla som vi inte gillar. Den är otrevlig. Vi undviker den och har uttryck som ”Man ska inte titta bakåt, utan framåt” och ”Var positiv, inte negativ.” Detta synsätt är fullständigt nonsens och går emot vad forskningen har sagt i 60 år. Ånger kan vara en positiv kraft i våra liv.

Daniel Pink räknade upp tre fördelar med ånger:

  1. Den gör oss mänsklig, då det är en av våra vanligaste känslor.
  2. Den gör oss bättre, då den faktiskt kan lära oss en hel del om oss själva och få oss att lösa problem snabbare.
  3. Den visar oss vad vi värdesätter och tycker är viktigt.

Oavsett var vi bor i världen ser ångern ungefär likadan ut. Vi ångrar små beslut vi tog tidigare i livet, som kanske saknade betydelse då men som ger större konsekvenser nu för exempelvis vår hälsa, utbildning eller ekonomi. Vi ångrar också saker som vi aldrig vågade göra, moraliska feltramp och tappade kontakter med vänner och familj.

När Daniel Pink vänder på perspektivet visar detta vad vi tycker är viktigt i livet: stabilitet, utveckling, godhet och kärlek. Det kan föras över på en arbetsplats och vilken kultur ledare måste bygga för att medarbetarna ska må bra: bra lön, möjligheten att utvecklas och kunna säga sin mening, ärlighet och transparens på arbetsplatsen samt en upplevelse av tillhörighet.

– Det underliga är att en känsla som vi inte gillar ger oss ledtrådar till vad vi verkligen vi ha utav livet, sade Daniel Pink, som också gav fem tips (se ruta) på hur man kan använda sig av sin personliga ånger som katalysator för att bli bättre.

5 praktiska råd från Daniel Pink:

Så kan du använda din personliga ånger som en katalysator för att bli bättre:

  1. Skriv ett CV över dina misslyckanden: Lista dina misstag och bakslag i en kolumn, vilka läxor du lärt dig i nästa och vad du ska göra för att det inte ska upprepas i den tredje. Då ser du tydligt vilka misstag du gör, om de upprepas och om de är möjliga att undvika.
  2. Diskutera en sak du ångrar med din arbetsgrupp: Det är viktigt att vi går igenom det vi ångrar ordentligt och inte ignorerar det. Samtidigt får man inte vältra sig i det och tycka synd om sig själv. Dela sakligt med dig av det du ångrar, berätta vad du har lärt dig och vad du ska göra åt det. Det kan leda till rika och fascinerande diskussioner.
  3. Genomför en ”pre-mortem” inför ditt nästa projekt: Försök gå fram i tiden och föreställ dig att ditt projekt har misslyckats fatalt. Varför blev det fel? Vad borde ha gjorts annorlunda? Vad saknades? Dra slutsatser och lär dig av detta. Återgå sedan till att genomföra projektet och försök undvika fallgroparna som du har förutsett.
  4. Kanalisera din inre Andy Grove: Intels forne vd Andy Grove brukade fråga sig själv: Om jag skulle bytas ut i morgon, vad skulle min efterträdare göra? Det var ett sätt att få syn på de egna bristerna och möjlighet att fatta rätt beslut för framtiden.
  5. Samtala med dig själv år 2032: Föreställ dig ditt tio år äldre jag, vad tror du att du värdesätter då? Vad kan du göra eller inte göra i dag, som innebär att du slipper ångra dig längre fram?

AW

Efter afterwork och därpå middag avslutades dag ett med att bandet Jung lät sin musik strömma ut under den bara himlen på Solgården, medan solen långsamt sänkte sig i den kyliga försommarkvällen. Det var ganska uppenbart att ingen av deltagarna ångrade att de var där.

Middag och kvällsunderhållning

Jung på scen