Hoppa till huvudinnehåll
2024-07-04

Generativ AI i skolväsendet: Lite snack och mycket verkstad

Almedalsveckan i Visby är en viktig mötesplats för att diskutera aktuella samhällsfrågor. I år arrangerade Atea Education ett hackaton för att fokusera på hur generativ artificiell intelligens (AI) kan omforma förskola och skola. Vårt hackaton lät deltagarna vara delaktiga och fokusera på AI:s positiva aspekter.

Emma Rosén, verksamhetsutvecklare, skola
Emma Rosén
Verksamhetsutvecklare
Hackaton skolväsendet Almedalen

Medan många andra pass under Almedalen mestadels handlade om att lyssna, var vi en grupp på drygt 60 personer som tillsammans utforskade möjligheterna med generativ AI i skolväsendet. Genom ett hackaton ville vi visa potentialen och kraften i att tänka positivt kring hur AI kan hjälpa både personal och elever.

82 idéer på hur AI kan stötta skolväsendet

Så går ett fullskaligt Hackaton till

När Atea ordnar hackatons brukar vi fördjupa processen mer än vad som är möjligt på 45 minuter. Vi börjar med en inspirerande session om AI, följer upp med noggrann idégenerering och inkluderar en prototypingfas. Slutligen erbjuder våra AI-experter återkoppling för att finslipa idéerna. Under vårt kortare AI-hackaton i Almedalen fick vi ett kvitto på att vår metod fungerar. Det gav deltagarna inspiration, energi och visade hur mycket man kan åstadkomma på bara 45 minuter.

Läs mer här: AI i skolan

Deltagarna delades upp i grupper för att generera idéer om hur AI kan förbättra skolväsendet. Idégenereringen leddes av verksamhetsutvecklare från Atea Education och i slutet av passet korades den bästa idén. Det var inspirerande att se hur personer från olika yrken och åldrar samarbetade och bidrog med sina perspektiv. Sammanlagt kom vi på 82 idéer. De flesta idéerna var inom områden som kan stödja elever eller hjälpa lärare att effektivisera sitt arbete. En av grupperna presenterade ”Ivar”, en chattbot som ska hjälpa till med skolans kompensatoriska uppdrag. En annan grupps idé kallades för "Majjen," en osynlig observatör som ska ge läraren återkoppling efter lektioner.

”Ofta är det är mycket fokus på riskerna, på hotet och på rädslan när vi pratar om AI och skola. Vi borde prata mycket mer om möjligheterna. Människa och maskin tillsammans är framtiden!”

— Fredrik Löfgren, VD på Dyno Robotics

Vinnaren: Den opartiske studie- och yrkesvägledaren

Det vinnande bidraget var en opartisk AI-baserad studie- och yrkesvägledare (AI-SYV) som syftar till att bryta traditionella könsmönster inom yrkesval. Gruppen betonade hur AI-SYV skulle kunna inspirera fler killar att välja vårdyrken och fler tjejer att satsa på teknikyrken genom objektiva och skräddarsydda råd baserade på individens intressen och färdigheter.

Henrik Runeskog, AI-utvecklare på Atea, kommenterade i efterhand vinnarbidraget och dess utveckling. Han ser två funktioner: en enkel digital SYV-lösning som svarar på frågor baserade på fakta, och en mer avancerad lösning som genererar förslag baserat på användarpreferenser och användaruppgifter. Den senare kräver en mer omfattande datakälla och uppkopplingar mot fler system, men är absolut genomförbar.

Almedalens AI-hackaton avslutades med nätverkande och erfarenhetsutbyte. Många deltagare uttryckte att det var inspirerande att vara del av en så dynamisk workshop om AI i skolväsendet.

Tack till alla som deltog och gjorde vårt AI-hackaton i Almedalen till en sådan succé!

Några röster från deltagare i hackatonet 💡

Marielle Sterner från Datatjej: ”Så många bra idéer! Ett fantastiskt hackaton. Det jag framförallt tar med mig är hur stort intresset är och hur stort behovet är för lärare att dra nytta av AI då de har så mycket på sitt bord.”

Fredrik Löfgren, VD på Dyno Robotics: ”Ofta är det är mycket fokus på riskerna, på hotet och på rädslan när vi pratar om AI och skola. Vi borde prata mycket mer om möjligheterna. Människa och maskin tillsammans är framtiden!”

Lars Rubensson från Handelskammaren Mälardalen: ”AI-debatten i skolan har inte riktigt kommit igång än. Vi har inte fokuserat på den pedagogiska tillämpningen i skolan än.”

 

Emma Rosén, verksamhetsutvecklare, skola
Kontakta gärna mig om du vill veta mer
Emma Rosén, Verksamhetsutvecklare
Skicka e-post
Karlstad visar AI-ledarskap i skolan och förskolan

Karlstad visar AI-ledarskap i skolan och förskolan: 80 chefer tog fram 474 AI-idéer

Barn- och utbildningsförvaltningen i Karlstad har ställt sig den fråga som ligger på bordet hos många kommuner just nu: Hur kan AI nyttjas för att uppfylla målen, stärka lärandet för eleverna och underlätta det administrativa arbetet för skolpersonalen?

Karlstads kommun: AI-hackton