Hoppa till huvudinnehåll
2021-11-15

AI är ingen hajp eller avancerad mjukvara – det är en ny spelplan

AI sprider sig nu överallt i samhället. Men många verksamheter kör vilse i sina egna AI-resor och riskerar att bli frånåkta. De som kommer att lyckas är de som ser att AI är mer än teknik och inser att det är en ny spelplan, menar Peter Lenaers, AI-specialist på Atea i den här spaningen.

Kristian Borglund Journalist

Spaningen i ett nötskal

Många kommuner, regioner och bolag betraktar fortfarande AI som en cool avancerad mjukvara som it-avdelningen i princip installerar ovanpå den data som finns i verksamheten. De som lever i denna villfarelse kommer att missa AI-tåget. 

SPANARE

Peter Lenaers är AI-specialist i Ateas analytics-team och en av dem som faciliterar workshopen Startklar AI som hjälper verksamheter att förbereda sig för sin AI-resa.

Besök Peters Linkedin-profil här

 

 

”För att skörda frukterna av den nya tekniken krävs en ny typ av verksamhetsutveckling.”

Vad ni kommer att upptäcka

En stor del av AI lär sig av den data den har tillgång till. Det betyder att AI-lösningar nu och i framtiden bara kan bli så bra som medarbetare, processer och maskiner tillåter dem att vara med den data som produceras. De AI-modeller som finns idag är väldigt väl utvecklade, men oavsett om de jobbar med texter, siffror, ljud eller bilder krävs ett bra underlag. Om vitala delar saknas helt eller inte håller måttet, blir ni begränsade i vad AI kan göra i fråga om effektivisering, förenkling eller utveckling av tjänster. Genom att genomlysa arbetssätt, processer och teknik runt om i verksamheten utifrån AI-perspektivet, kommer ni upptäcka både brister som kan komma att bromsa er AI-utveckling, och möjligheter att här och nu implementera AI-lösningar som gör skillnad. Ni inser hur processer, rutiner och arbetsbeskrivningar kan behöva förändras, och nya rutiner införas. Och hur mycket det faktiskt är värt besväret.

Pådrivande faktorer

Det faktum att AI löser allt fler utmaningar i både vardagen och i samhället i stort gör att det finns en ökad förväntan från både medarbetare och kunder/medborgare att ni drar nytta av tekniken. AI upplevs inte längre främmande. Hajpstämpeln som tekniken länge varit förknippad med är på väg att försvinna.

”Det ses numera som självklart att tekniken kan prata med oss såväl som kämpa mot klimatförändringen.”

Värt att reflektera över

  1. Har vi en central datalagringsplatform där vi samlar data från olika källor/avdelningar?

  2. Hur ska vi säkerställa att kvaliteten på den data vi har är tillfredsställande? Har vi tillgång till den data som krävs för att bygga på med analytics-/AI-tjänster?

  3. Hur ska vi identifiera var AI kan vara en lösning? Borde vi anpassa vår nuvarande IT-arkitektur för att kunna produktionssätta lösningen?

  4. Hur kommer den nuvarande verksamheten att påverkas?