AI-teknik för alla lyfter Sveriges konkurrenskraft
Sverige har halkat efter i AI-utvecklingen och tappar i konkurrenskraft. För att bryta trenden etablerar Atea tillsammans med Intel ett AI-kluster med tjänster som ska sätta fart på innovationskraften och göra den nya tekniken mer lättillgänglig inom både offentlig och privat verksamhet.
Sverige är inte sämst inom EU men tappar mark. Utmaningarna är stora inom både offentlig och privat verksamhet. Många tunga bedömare ser AI som en av de viktigaste faktorerna för att öka konkurrenskraften. Utvecklingen går snabbt och möjligheterna är stora, men även här har Sverige svårt att hänga med.
Inom loppet av ett år har vi halkat ner från plats 17 till 25 i det globala AI-indexet Tortoise. Dessutom framhöll regeringen nyligen i en motion att vår AI-strategi är på plats 57 av 83 möjliga länder.
Problemet är att det saknas en ordentlig infrastruktur för att utveckla och drifta AI-lösningar, i kombination med att svenska aktörer överlag tolkar rådande regelverk striktare än många andra i världen. Rädslan att göra fel är större än viljan att förändras.
– AI rusar men Sverige rasar. Fortsätter det så här blir det bara värre, säger Peter Falk, chef Application Engineering på Atea.
AI-infrastruktur utan stora investeringar
För att bryta trenden lanserar Atea nu Atea Cloud AI Services. Tillsammans med Intel etableras ett AI-kluster med tjänster som ska accelerera Sverige med hjälp av AI.
– Atea har en mission att bygga Sverige med it och som en central aktör känner vi ett ansvar för att hjälpa till, säger Peter Falk.
”Vi vill skapa en infrastruktur så att både offentliga och privata aktörer kan komma ikapp inom AI utan att behöva investera pengar som de inte har.”
Atea Cloud AI Services består av såväl applikationer, redo att användas, som möjligheter att träna unika AI-modeller med egna data eller enbart använda beräkningskraften för drift av egenutvecklade applikationer.
Johan Lennartson, erbjudandeansvarig för AI.
– Vi fortsätter att utveckla portföljen tillsammans med våra kunder. Det här är bara det första steget. Ambitionen är att portföljen ska fortsätta växa och vi har redan fler tjänster i kikaren, säger Johan Lennartson, erbjudandeansvarig för AI på Atea.
Data stannar inom landets gränser
En utmaning i Sverige är att majoriteten av aktörer inte har råd att investera i egen hårdvara för att kunna använda moderna AI-modeller. Medan många privata företag löser det via molnet, gör de flesta offentliga verksamheter bedömningen att de inte kan använda sådana tjänster i sina centrala processer.
Med satsningen ämnar Atea riva detta hinder. Klustret etableras i Ateas svenska datacenter, som uppfyller bestämmelserna i GDPR och övriga regelverk. Alla data stannar inom landets gränser.
– Offentlig sektor har hittills haft svårt att nyttja potentialen i AI. Med ett datacenter i Sverige kan vi öppna upp användningsområden som tidigare har varit låsta, säger Johan Lennartson.
Även mindre företag som saknar tillräckliga resurser för att investera i nödvändig teknik kan använda plattformen för att utveckla AI-lösningar, tillägger Peter Falk.
”Vår plattform kan användas som en testbänk för att skapa lösningar som företagen sedan kan implementera i skarp produktion.”
Nya tjänster underlättar vardagen
En av applikationerna inom Atea Cloud AI Services är en maskeringstjänst, som kan vara en stor hjälp i vardagen inom offentlig sektor. I dag spenderas hundratusentals timmar på att manuellt identifiera och maskera känsliga uppgifter i handlingar som ska lämnas ut. Med maskringstjänsten får istället handläggaren ett färdigt förslag som kan granskas och på så sätt spara väldigt mycket tid.
En annan tjänst är vidareutvecklingen av Ateas digitala assistent, nu med generativ AI, som har en mängd användningsområden. Den kan matas med viktiga dokument och regelverk och fungera som personalhandbok eller utbildare. Den behärskar dessutom väldigt många språk och svarar på det språk den tilltalas på.
– Tjänsten kopplar samman alla datakällor som verksamheten har och vill göra offentliga tillsammans med en språkmodell och sätter en digital assistent framför. Tekniskt sett är det inte så komplicerat men effekten är stor, säger Peter Falk.
AI skapar nya jobb
AI har otaliga användningsområden som kan hjälpa till att effektivisera en verksamhet, automatisera processer samt ta fram prognoser, rekommendera beslut och genomföra kvalitetskontroller: Hur kan vi optimera våra flöden? Vad ska vi producera och när?
– Om det är enkelt och repetitivt kan AI alltid göra det bättre än en människa. Poängen är att det inte är tekniken som sätter gränserna, utan hur du vill affärsutveckla din verksamhet och hur du ska göra det på ett kostnadseffektivt och bättre sätt, säger Peter Falk.
Till skillnad mot de farhågor som brukar uttryckas i debatten menar han att AI även kan skapa nya jobb. Vissa arbetsuppgifter försvinner medan andra tillkommer. För 200 år sedan kunde ingen föreställa sig det jobb som han själv har och 65 procent av dem som går i skolan i dag beräknas ha jobb som ännu inte existerar.
– Vi riskerar att bli den första generationen att lämna Sverige i ett sämre skick, om vi inte anammar AI.
Hög prestanda: Klustret klarar krävande laster såsom stora språkmodeller, så kallade LLMs, och djupinlärning med stora mängder data. Plattformen är öppen för både träning av AI-modeller och drift av befintliga applikationer och tjänster.
Kostnadseffektivt och säkert: Utan att behöva investera i egen hårdvara får du tillgång till AI-acceleratorer med nordiskt ägande på svensk mark med svensk personal, med lösningar utvecklade för svensk offentlighet och privata bolag med full följsamhet för svensk lag.
Energieffektivt: Enligt Intels beräkningar är de Gaudi 3-acceleratorer som används 40 procent mer energieffektiva än motsvarande produkter på marknaden.*
Trygg och beprövad leverans: Atea har 30 års erfarenhet av att leverera it till offentliga Sverige och är robusta partners inom hårdvara, mjukvara och applikationsutveckling. Plattformen är redo att börja jobba med kunders egna data redan nu.
Säkerställer framtida konkurrenskraft och välfärd: Utan nödvändiga effektiviseringar med AI riskerar Sveriges välstånd att fortsätta minska. Offentlig sektor kan inte upprätthålla välfärden och privata företag får svårt att konkurrera internationellt.
*Rapporterade siffror är per GPU. Vs Intel® Gaudi® 3-projektioner för LLAMA2-7B, LLAMA2-70B & Falcon 180B strömeffektivitet för både Nvidia och Gaudi 3 baserat på interna uppskattningar. Prestandan varierar beroende på användning, konfiguration och andra faktorer. Läs mer på https://habana.ai/products/gaudi3/ och www.Intel.com/PerformanceIndex