Hoppa till huvudinnehåll
2024-08-20

AI-hackaton 2.0 – tillsammans tar vi nästa steg för att stärka vår välfärd

För ett år sedan var den stora AI-frågan: ”Hur kan vi nyttja AI i vår verksamhet?” Nu visar det sig att det inte räcker. Om alla verksamheter i den offentliga sektorn uppfinner hjulet på sin egen kammare går AI-utvecklingen alldeles för långsamt. På AI-hackaton 2.0 samarbetar Atea, Microsoft och AI Sweden med det offentliga Sverige. Siktet är inställt på att ta fram lösningar från idé till produktion på 3 månader som går att skala snabbt. 

Den 25 september samlas representanter från regioner, myndigheter och kommuner från hela landet i centrala Stockholm för att ta vara på varandras vilja, kompetens och kreativitet.

Alla är där för att bidra till svensk välfärd genom att utforska hur potentialen inom AI kan nyttjas bättre. Det är andra gången som eventet AI-hackaton arrangeras. Vid premiären i maj 2023 deltog endast kommuner. Men det behövde ändras inför i år, menar Tony Mc Carrick, AI-evangelist och strategisk rådgivare på Atea:

5 fördelar med AI-hackaton 

  • driver fram innovation  
  • öppnar ögonen för möjligheterna med AI 
  • uppgraderar mindset i hur man kan jobba 
  • landar i att skapa konkret verksamhetsnytta 
  • bygger kunskap som är nödvändig för att skapa fler möjligheter med tekniken.

– De utmaningar vi står inför är för omfattande för att kommunsektorn ska kunna lösa dem på egen hand. De är till och med för stora för att Sverige ska klara dem ensamt. Faktum är att dessa frågor är för stora för att Europa ska kunna hantera dem på egen hand," säger han.

Nyligen varnade näringslivsprofilen Carl-Henric Svanberg, som leder Sveriges AI-kommission, för att utvecklingen går alldeles för långsamt.

– Hur bra kommuner än är, hur bra var och en av oss är, så blir man begränsad av sina egna perspektiv. Om man ska ha en chans att leverera ett större värde, då måste man hitta andra att samskapa med, konstaterar Tony.

På AI-hackaton 2.0 medverkar en lång rad personer som inspirerar och nyanserar bilden av var vi befinner oss i AI-utvecklingen, vilken framtid som är möjlig och hur vi kan komma dit – däribland Anna Eriksson, generaldirektör på Digg, Dan Norell, AI-strateg på Skatteverket, och flera representanter från organisationer som kommit långt i sin AI-mognad.

Vikten av att snabbt skala upp AI i offentliga verksamheter

AI-hackton 2.0 fokuserar på att skapa ett större mervärde för medborgare och för Sverige genom skalning, med målsättningen att identifiera case, nå lansering inom tre månader och skala upp till 50+ organisationer.

– Vårt AI-hackaton i fjol handlade mycket om att utforska. Vad kan man göra med AI? Vi hittade uppslag och, tog fram idéer. Nu kan vi gå in och visa konkreta projekt vi genomfört utifrån förra hacket. Lidingö stad gjorde en hemtjänst-mentor, och Skellefteå kommun tog fram en kundtjänst-assistent. Dessa lösningar har vi nu skalat till ett dussintal andra offentliga verksamheter. Vi har visat att det går att skala och dela med sig av lösningar, säger Johan Lennartson, AI-rådgivare på Atea som faciliterar AI-hackton 2.0 tillsammans med Tony Mc Carrick.

Verkar du inom privat sektor? Vi skräddarsyr hackatons efter behov och anpassar oss efter kontexten, oavsett om det är för: 

  • sju personer 
  • 200 personer 
  • alla chefer 
  • en specifik grupp 
  • eller ledningsgruppen

Både Johan och Tony talar om behovet av att organisationer ser sig som delaktiga i ett växande ekosystem av AI-utveckling.

–  Om alla skapar lösningar som många andra kan dra nytta av, kommer vi snabbt och effektivt att skapa värde. Men för att det ska hända måste fler våga ta steget och bidra till att utveckla dessa lösningar, säger Johan Lennartson och fortsätter:

– Så på årets AI-hackaton 2.0 frågar vi oss: Hur kan vi hitta nya lösningar som snabbt kan gå från en Post-it lapp till något som skapar värde i flera kommuner, regioner och andra offentliga verksamheter?

”Vi vill utmana verksamheters leveransförmåga”

Temat på årets AI-hackaton kretsar kring utmaningen att gå från idé till produktion på tre månader.

– Generativ AI har verkligen visat hur snabbt man kan gå från idé till färdig produkt. Vi har bjudit in personer som delar med sig av hur deras organisationer faktiskt lyckades gå från koncept till produktion på bara tre månader. Inom den offentliga sektorn är det många som behöver se det för att tro på det – "Seeing is believing".

Att gå från ord till att faktiskt genomföra riktiga projekt som ger värde i verksamheter är avgörande för AI-utvecklingen i Sverige, menar Tony.

När idéer sjösätts uppstår stora vågor som går att surfa vidare på.

– Efter att man byggt något och ser resultatet ser AI-världen ut på ett annat sätt. Då öppnas också slussarna. Plötsligt uppstår det förtroende som behövs för att komma vidare. Folk står i kö med idéer om vad som bör göras härnäst.

Med mer än en månad kvar till att AI-hackaton 2.0 genomförs är platserna nästintill fyllda.

Röster från offentliga Sverige

Hallå där... Lisa Larsson, en av de anmälda deltagarna på AI-hackaton 2.0 

Vad jobbar du med till vardags? 

 – Jag arbetar som förändringsledare på enheten för digital verksamhetsutveckling inom Vård- och omsorgsförvaltningen inom Uppsala kommun. Mitt uppdrag är att på olika sätt stötta förvaltningens framåtrörelse i den digitala evolutionen. 

Vad hoppas du att AI-utvecklingen kan leda till?  

– Jag hoppas framför allt att våra medarbetare som arbetar närmast våra patienter/brukare kommer kunna använda bra digitala tjänster med inkluderade AI-komponenter i sitt arbete och att de upplever dem som ett stöd och inte ett nödvändigt ont. Att det i sin tur kan leda till högre kvalitet och patientsäkerhet för våra patienter/brukare och deras anhöriga.  

Vad tilltalar dig med temat för AI-hackaton 2.0 "Från idé till produktion på tre månader"? 

– Jag gillar energin som uppstår när personer med olika roller och kompetenser samarbetar mot en gemensam och angelägen målbild. Att få vara med och brainstorma fram idéer som någon annan kan spinna vidare på utifrån sin egen kompetens. Förhoppningsvis kan det också spilla över lite till våra respektive arbetsplatser när vi ser vad som är möjligt att utföra på kort tid. Vi behöver framför allt fundera över vad vi behöver AI till så att vi satsar på rätt utvecklingsarbeten.