Hoppa till huvudinnehåll
2024-09-16

Brist på "hybriditet" hämmar verksamheters utveckling

Specialistspaning | De flesta verksamheter vill dra nytta av AI, men många trampar vatten och kommer inte vidare. Orsaken är ofta att de saknar ”hybriditet”, förmågan att kunna utbyta information mellan sina lokala it-system och tjänster i molnet, förklarar Jonas Emilsson, chefsarkitekt på Atea Hybrid Platforms, i den här spaningen.

Specialistspaning med Jonas Emilsson

Spaningen i ett nötskal

Lyft på skalet i vilken verksamhet som helst, så ger hybriditet, eller avsaknaden av denna, en tydlig signal om det kommer att bli medvind eller motvind i utvecklingsseglen framöver. Dessvärre är det alldeles för få verksamhetschefer som har förstått vikten av att på ett säkert sätt kunna koppla samman det data som lagras i det egna datacentret med det som lagras i en molntjänst. Utan en säker sammankoppling uppstår då det stora problemet att inte på riktigt kunna dra nytta av generativ AI och andra AI-drivna tjänster (såsom prediktiv analys för att förutse trender och beteenden, effektivare automatiseringar för fakturahantering och kundserviceärenden och andra processer, kvalitetskontroll etc). Av det skälet är det avgörande att upprätta en strategi för hur hybriditet-samspelet mellan det lokala datat och det som lagras i molnet – ska uppnås. Och att komma igång med det arbetet.

Det första är att få koll på vilken data ni har, var den ligger, att den klassificeras, och att ni vet hur informationen ska hanteras och skyddas.

Detta brukar beskrivas som att arbeta datadrivet. Vilken information ska exempelvis en AI-chatbot som körs i molnplattformen Azure få lov att använda? Sedan krävs förstås även en teknisk kompetens i att förstå hur olika system och teknologier fungerar tillsammans, och hur man kopplar dem samman på sätt som de olika leverantörerna godkänner.

Först när ni har koll på allt detta öppnas möjligheterna som AI och molntjänster ger. Då har ni uppnått det första steget i att medvetet kunna arbeta med utbyte av data mellan olika plattformar. Då kan ni börja möta kund- och verksamhetsbehov smartare, effektivisera och utveckla med hjälp av molnet – på ett säkert sätt.

OM SPANAREN

Jonas Emilsson

Jonas Emilsson, chefsarkitekt på Hybrid Platforms, har lång erfarenhet som rådgivare åt våra kunder i bland annat frågor som rör den hybrida it-miljön.

Följ gärna Jonas på Linkedin här

Vad ni kommer att upptäcka

Om ni inte fokuserar på att arbeta datadrivet och att under resan uppnå hybriditet är risken stor att er utveckling vad gäller integration mellan egna tjänster och de som konsumeras i molnet, står mer eller mindre stilla framöver.

Detta på grund av att både tekniken och juridiken är mycket mer komplex än tidigare. Även att byta sina egna traditionella system, såsom lönesystemet, till moderna molnbaserade lösningar blir besvärligt om ni saknar förmågan att veta vilka data som kan delas och vilket som måste ligga skyddat lokalt.

Vad många upptäcker är att de själva saknar kompetensen att komma vidare i allt det här. Det är därför klokt att ta hjälp av en partner som kan filtrera allt det juridiska – alltifrån GDPR till den nya AI-förordningen – och skapa plattformar som drar nytta av information från egna datacenter och teknologin i molnet på ett säkert sätt. Börja gärna med en specifik nytta, eller ett specifikt system, där behovet är som störst. Ta er sedan an nästa behov/system. Då kommer ni igång och har till slut en heltäckande karta över all er data, var den ligger och hur den ska hanteras. På så vis kan ni uppnå hybriditet på ett område i taget.

Pådrivande faktorer

Serviceförflyttningen. Såväl företag som privatpersoner väljer idag att möta sina behov i form av tjänster snarare än i produkter. Förr köpte vi cd-skivor, nu prenumererar vi på Spotify. Förr investerade vi i egna system och servrar, nu hyr vi det vi behöver i molntjänster.

Juridiken. GDPR, NIS2 och AI-förordningen ställer alltmer omfattande krav på hantering och skydd av information.

AI:s inflytande. Verksamheter som inte lyckas dra nytta av AI halkar snabbt efter och riskerar att bli irrelevanta framöver.

Värt att reflektera över 💡

  • Var behöver ni befinna er i er AI-mognad om tre år för att möta förväntningarna som då kommer att ställas på verksamheten?
  • Har ni en strategi för hur ni ska möta den accelererande förändringstakten inom it?
  • Har ni en strategi på plats för hur ni ska genomföra verksamhetsförbättringar som stöds av it utan att samtidigt råka ut för allvarliga säkerhetsincidenter?