Allting börjar och slutar med kompetens
Kompetens. Jag börjar denna blogg med ordet som har följt oss från förra året och som är på mångas läppar idag. Det är ett ord som slängs fram och tillbaka i många olika sammanhang och för att citera en klok kollega ”allting börjar och slutar med kompetens”.
Under 2024 har kompetensutveckling klättrat upp på topp 5-listan över de viktigaste frågor och fokusområden där vi i Sverige och övriga världen står inför en stor kompetensbrist inom it som måste lösas på ett eller annat sätt. Det finns många sätt att kompetensutvecklas som både individ och som bolag.
Vi på Atea bedriver olika typer av kompetensutvecklande initiativ för samtliga av våra medarbetare, ett av dessa initiativ är ”Atea Techcamp”. Syftet med Techcamp är att få träffa likasinnade medarbetare, strategiska partners och få möjligheten att inte bara nätverka sinsemellan men även att utvecklas inom ett utvalt område.
Den 17-18 april gick Atea Techcamp av stapeln och denna gång var det inget mindre än AI på tapeten, närmare bestämt hur it möter verksamhetens AI-behov. Här samlades över 60 specialister från Atea tillsammans med våra utvalda strategiska partners för att gemensamt utvecklas inom området artificiell intelligens utifrån ett it-perspektiv. Vi utmanade våra partners med 3 st olika use-cases; #1 Generativ AI, #2 Bildigenkänning #3 Intelligent Automation. Tre tillämpningar där vi ser att man får verklig nytta och där det går snabbt att komma i gång. Vad händer egentligen med infrastrukturen och våra arbetssätt när vi börjar tillämpa AI, både i det egna datacentret och i molnet?
För att lyckas är det avgörande att välja rätt plattform
Valet av plattform som man väljer för sina tillämpningar och sin infrastruktur är avgörande.
AI är stort och brett där både tekniken och området fortfarande är relativt nytt och där det ställs nya krav på infrastrukturen i allt från arkitektur, lagring, processorkraft & nätverk för att nämna några. Förutom att välja var man skall köra sina tillämpningar behöver man ta i beaktning vilka automationsmotorer och ramverk som är mest lämpliga. It behöver även arbeta tillsammans i större utsträckning med olika roller som t.ex data engineer, data scientist, roller som man kanske inte har stött på tidigare. Införandet av AI kommer på flera olika fronter vilket resulterar i att it kommer arbeta mer datadrivet och investera i teknik och kompetens för att uppnå önskade konkurrensfördelar. Faller inte detta på plats och om samverkan är bristfällig finns det inte heller en leverans som är ekonomisk, pålitlig och skalbar.
Viktigt att väga risk och nytta i AI-tillämpningar
Något som är mycket viktigt idag och som är på tapeten hos många är säkerhet, och det gäller också när vi pratar om AI. AI Act som kan liknas med GDPR är en kommande lagstiftning som syftar till att säkerställa ett säkert användande av AI där man inte tummar på individens rättigheter.
För närvarande är inte AI Act implementerad som lag, men man bör ändå utgå från det som är känt, eftersom det sannolikt inte kommer bli några större förändringar innan det blir tillämpad lag.
Våga kompetensutveckla!
Avslutningsvis så rundar jag av med ordet som jag började bloggen med. Ta chansen att investera i er kompetens så att ni är bättre rustade när konjunkturen tar fart. Kompetensfrågan runt AI är den enskilt viktigaste faktorn för att lyckas skapa värde med AI, oavsett om vi pratar om Sverige i sin helhet eller en enskild organisation. Även i en lågkonjunktur med alla utmaningar som man ställs inför som bolag så fortsätter Atea att ta stafettpinnen och sträva efter ledarposition genom att ständigt kompetensutvecklas.
Vill du veta mer om området eller varför inte hur du själv kan utvecklas som medarbetare på Atea, tveka inte att höra av er så kan vi tillsammans ta ett första steg i att utvecklas denna spännande värld!